ŽENA ZA POVIJEST: Stéphanie Frappart sudi utakmicu Superkupa između Liverpoola i Chelsea

Francuska sutkinja Stéphanie Frappart sudit će utakmicu UEFA-ina Superkupa između Chelsea i Liverpoola koja se 14. kolovoza igra u Istanbulu, a pomoćne sutkinje bit će njena sunarodnjakinja Manuela Nicolosi i Irkinja Michelle O’Neal, objavila je UEFA u petak na svojim službenim stranicama.

To će biti prvi put da žena sudi važniju UEFA-inu natjecateljsku utakmicu – susret između osvajača Lige prvaka Liverpoola i pobjednika Europske lige Chelsea – na stadionu Beşiktaş Park u Istanbulu.

U srpnju je Frappart imala čast suditi finale ženskog svjetskog prvenstva između SAD-a i Nizozemske u Lyonu. Također je sudila i polufinalnu utakmicu ženskog europskog prvenstva između Nizozemske i Engleske, kao i finalnu utakmicu ženskog europskog prvenstva U-19 2012. godine u Turskoj.

Frappart je ušla u povijest francuskog nogometa u travnju kada je postala prva žena sudac na utakmici prve francuske lige između Amiensa i Strasbourga. Sada je izabrana za stalnog suca u Ligue 1 za sezonu 2019./20.

Kao i u finalu ženskog svjetskog prvenstva, 35-godišnja Frappart će imati pomoć sunarodnjakinje Nicolosi i Irkinje O’Neal, dok će četvrta sutkinja biti Turkinja Cuneyt Cakir.

“Puno sam puta govorio da mogućnosti za ženski nogomet nemaju granica i presretan sam što je Stéphanie Frappart postavljena za glavnog suca ovogodišnjeg Superkupa uz pomoćne sutkinje Manuelu Nicolosi i Michelle O’Neal”, kazao je nakon objavljivanja ove odluke predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

“Kao organizacija dajemo veliku važnost razvoju ženskog nogometa na svim područjima. Nadam se da će vještine i predanost koje je Stéphanie pokazivala tijekom karijere kako bi dosegnula ovu razinu biti inspiracija milijunima djevojaka i žena u Europi i pokazati im da ne bi smjelo biti granica u ostvarivanju snova”, dodao je.

Frappart nije prva sutkinja kojoj je dodijeljeno suđenje neke UEFA-ine natjecateljske utakmice. Tu je čast imala Nicole Petignat koja je sudila tri kvalifikacijske utakmice za UEFA kup između 2004. i 2009.

Komentiraj