Tomislav Miletic/PIXSELL

“Žena s jezera” Rossinija nova premijera Opere HNK-a Zagreb

Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, 12. travnja, operu “Žena s jezera” Gioachina Rossinija na libreto Andree Leonea Tottole, u režiji Maxa Emanuela Cenčića i pod dirigentskim vodstvom Georgea Petroua.

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvom uprizorenju te opere u Hrvatskoj, dvjesto godina poslije praizvedbe u Napulju 24. rujna 1819. godine.

Radnja opere događa se u pozadini borbe pobunjenika protiv škotske krune. Elena je kći Douglasa d’Angusa, tutora kralja Jamesa V., koji je ujedno i vođa pobune protiv kralja. Elena je očarala trojicu muškaraca: očeva sljedbenika Rodriga, hrabrog pobornika pobune Malcolma i samog kralja Jamesa V., koji među narod dolazi prerušen u Uberta.

Poslije mnogih peripetija i vojnih akcija, kralj pobjeđuje i u svojem trijumfu blagonaklono oslobađa urotnike, među kojima su Elenin otac i čovjek kojega voli i za kojega se najzad smije vezati.

Vizualno iznimno atraktivnu operu scenski će na pozornicu središnjeg nacionalnog teatra postaviti svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić, koji je svoju karijeru započeo još kao dijete upravo u Hrvatskome narodnom kazalištu ulogom Momčeta u Gotovčevoj operi “Ero s onoga svijeta”, stoji u najavi.

Cenčić će također nastupiti u jednoj od glavnih uloga, ulozi Malcolma, izvorno pisanoj za mezzosopranski glas, a ovo će biti prvi put u povijesti da taj lik tumači muški pjevač.

U predstavi će još nastupiti Nian Wang, György Hanczar, Antonio Garés, Dalibor Hanzalek, Iva Krušić, Sonja Runje, Ivo Gamulin, Božimir Lovrić, Nikša Radovanović, te orkestar i zbor Opere HNK-a u Zagrebu.

Operom će ravnati dirigent George Petrou, scenografiju i kostimografiju potpisuje Bruno de Lavenère, svjetlo oblikuje David Debrinay, a video Étienne Guiol.

Predstava je koprodukcijski projekt HNK-a Zagreb i Opere iz Lausanne. U izvedbi zagrebačkog opernog ansambla “Žena s jezera” gostovat će 24. svibnja 2019. na prestižnome glazbenom festivalu Maifestspiele u Wiesbadenu gdje je Hrvatsko narodno kazalište posljednji put gostovalo 1966. godine.

Komentiraj