Zemlje srednje i istočne Europe i Baltika zabrinute zbog “agresivnog” stava Rusije

EPA/ROBERT GHEMENT

Čelnici devet država srednje i istočne Europe i Baltika priopćili su u srijedu da su vrlo zabrinuti zbog “nastavka agresivnog stava” Rusije i podržali su nazočnost NATO-a u regiji.

“Ustrajat ćemo na tome da se Rusija treba vratiti poštivanju međunarodnog prava kao i svojih međunarodnih obaveza i odgovornosti kao na preduvjetu za odnose između Rusije i NATO-a temeljene na povjerenju”, rekli su čelnici u zajedničkoj izjavi.

Rusko ilegalno pripajanje ukrajinskog poluotoka Krima i potpora proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini prošle godine zabrinuli su baltičke i istočnoeuropske države.

  • Čelnici NATO-a također su izrazili zabrinutost zbog, kako smatraju, rastuće vojne nazočnosti Moskve od Baltika do Sirije, nakon što je Rusija pokrenula zračne udare kao potporu sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu prije pet tjedana.

U izjavi se također navodi da će čelnici udružiti napore kako bi osigurali “snažnu, vjerodostojnu i održivu” savezničku vojnu nazočnost u regiji te da će zagovarati tješnju suradnju između NATO-a i Europske unije.

Izjava je izdana nakon sastanka u Bukureštu na kojemu su se okupili čelnici Litve, Latvije, Estonije, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Poljske i Češke. Sastanku je također nazočio zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Vershbow.

Komentiraj