Zemlje južne Europe ponovo upozoravaju Tursku zbog Cipra

Sedam zemalja južne Europe koje su u petak na Malti sudjelovale na summitu, ponovo su pozvale Tursku da “prekine ilegalno djelovanje”, smjerajući na plan Ankare da buši u vodama ciparskog isključivog gospodarskog pojasa (EEZ).

“Iskreno žalimo što Turska nije odgovorila na opetovane pozive EU-a u kojima osuđuje ilegalno djelovanje Turske” u toj zoni, ističu zemlje Med7 u završnoj izjavi.

“Ako Turska ne prekine nezakonito djelovanje, zatražit ćemo od EU-a da razmisli o prikladnim mjerama radi solidarnosti s Ciprom”, dodaju.

“EU neće pokazati nikakvu slabost” u vezi s tim, dodao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon susreta na vrhu.

EU je početkom svibnja upozorio Ankaru nakon najave turskih vlasti da će do rujna bušiti plin u sektoru za koji Cipar smatra da zalazi u njegov EEZ.

“Turska krši međunarodne zakone, to je napad na naš EEZ, ona ne priznaje Cipar. Sretan sam zbog toga što su naši partneri uputili snažnu poruku iz solidarnosti s Ciprom”, rekao je ciparski predsjednik Nicos Anastasiades.

Republika Cipar ima vlast samo na dvjema trećinama otoka, na jugu. Sjeverni dio je Turska okupirala 1974.

Otkriće velikih zaliha plina na tom području zadnjih godina potaknulo je apetite. Cipar je potpisao ugovore o istraživanju s velikim kompanijama za naftu i plin kao što su talijanski ENI, francuski Total i američki ExxonMobil.

No Ankara se protivi bilo kakvom istraživanju i iskorištavanju tih plinskih nalazišta koji bi isključivao Tursku Republiku Sjeverni Cipar, samoproglašenu na sjevernoj trećini otoka i koju ne priznaje međunarodna zajednica.

Komentiraj