Zemlje G20 obećale zaštitu tržišta rada

Ministri rada zemalja članica G20 obećali su u četvrtak zaštititi tržište rada koje je jako pogodila pandemija novog koronavirusa u svijetu.

“Ne možemo dozvoliti da Covid-19 pojača rodne nejednakosti na tržištu rada i da potkopa do sada ostvarene napretke”, izjavili su ministri nakon virtualnog sastanka u organizaciji Saudijske Arabije koja trenutačno predsjeda G20.

“Naše zemlje će nastaviti razmatrati načine podrške tvrtkama i poslodavcima, posebice mikro, malih i srednjih tvrtki, kako bi sačuvali radna mjesta i podržali radnike u ovom vremenu punom izazova”; dodali su.

“Mjere će biti razrađene prema nacionalnim okolnostima, a to bi moglo uključivati transfere sredstava, porezne olakšice, subvencije, zajmove i pomoć za plaće”, precizirali su.

Svjetsko tržište rada suočeno je s pandemijom Covida-19, “najtežom krizom nakon Drugog svjetskog rata”, navela je Međunarodna organizacija rada (ILO) koja je ocijenila da otkazi ili smanjenje plaća prijeti 1,25 milijarde osoba.

ILO procjenjuje da su najugroženije zemlje Azije i Pacifika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je upozorila države koje su nestrpljive da ponovno pokrenu svoja gospodarstvo da budu oprezne prilikom ublažavanja zaštitnih mjera protiv novog koronavirusa.

Komentiraj