ZEMLJA ČUDA Imamo 18.000 umirovljenika s penzijom od 500 eura za samo tri godine staža. Evo tko su oni…

Autor:

Umirovljenici

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) može se vidjeti kako čak 17.924 korisnika mirovina koji primaju mirovine bez međunarodnih ugovora imaju samo tri godine prosječnog staža, a za to primaju 491,55 eura.

Riječ je o korisnicima koji su mirovinu ostvarili prema općem, kao i prema posebnim propisima iz mirovinskog osiguranja koji je sada na snazi te prema prijašnjim propisima.

Prosječan staž svih korisnika mirovina nešto manje od 32 godine

Preciznije, u toj kategoriji su korisnici invalidske mirovine, zatim obiteljske mirovine i oni kojima još nije određen iznos mirovine pa primaju predujam, piše mirovina.hr.

Prosjek mirovinskog staža svih korisnika mirovina ostvarenih prema ZOMO-u je 31 godinu i 10 mjeseci, a mirovina im u prosjeku iznosi 459,25 eura. No, čak 17.924 korisnika mirovina, bez međunarodnih ugovora, sa 64 godine života, ima u prosjeku tri godine, mjesec i pet dana mirovinskog staža. Njihova mirovina iznosi u prosjeku 491,55 eura.

Korisnici invalidske mirovine

Ovdje se zapravo radi o korisnicima više vrsta prava iz mirovinskog osiguranja, odnosno o onim korisnicima koji su pravo na mirovinu ostvarili prama općem kao i prema posebnim propisima iz mirovinskih osiguranja, koji su sada na snazi, kao i prema prijašnjim propisima, objasnili su za mirovinahr iz HZMO-a.

Utvrdili su kako se radi o nekoliko skupina korisnika mirovina. Dakle, to su korisnici invalidske mirovine, kojima je uvjet za odlazak u mirovinu, osim utvrđenog djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti do dobi od 65 godina života, pokrivenost jedne trećine radnog vijeka mirovinskim stažem i to na dan nastanka gubitka radne sposobnosti. Jednako tako, važno je uzeti u obzir da se u slučajevima kada je uzrok nastanka gubitka radne sposobnosti ozljeda na radu ili profesionalna bolest, pravo na invalidsku mirovinu ostvaruje bez obzira na duljinu navršenog mirovinskog staža.

Širok opseg prava za obiteljsku mirovinu

Među spomenutih 17.924 korisnika svoje su mjesto pronašli i oni koji primaju obiteljsku mirovinu. Preciznije, radi se o onima koji primaju ovu vrstu mirovine iza osiguranika čija je smrt uzrokovana ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću.

“Ističemo da se pravo na obiteljsku mirovinu može ostvariti iza osiguranika koji je ispunjavao uvjete dužine mirovinskog staža za stjecanje prava na invalidsku mirovinu, kao i iza korisnika starosne mirovine, prijevremene starosne mirovine ili invalidske mirovine, dakle i iza gore spomenutih korisnika mirovina. Napominjemo da se iza osiguranika čija je smrt uzrokovana ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću, pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje bez obzira na duljinu mirovinskog staža umrlog osiguranika“, otkrili su iz HZMO-a.

Imamo i umirovljenike bez staža

Treća skupina korisnika koja ima tri godine staža, a prima mirovinu od 491 eura, oni su kojima je HZMO u skladu s ranije važećim propisima iz mirovinskog osiguranja pod određenim, zakonom propisanim uvjetima, preuzeo isplatu mirovine ostvarene prema propisima prije tog razdoblja, kao i oni kojima još nije određena svota mirovine pa dobivaju predujam.

TUŽNA STVARNOST Zašto hrvatski umirovljenici žive lošije od onih iz susjednih zemalja? Ovo je razlog!

Među njima se nalaze i oni koji imaju nula godina staža, a koji ostvaruju mirovinu, zaključuje mirovina.hr.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.