Osumnjičena za lažiranje potpisa Božinovića, a sada će joj biti šef

Matija Habljak/PIXSELL

Bivša tajnica u Uredu premijera Sandra Zeljko, uz Tomislava Sauchu glavna akterica afere Dnevnice, premještena je u Ured za razminiranje, ali od ožujka 2017. godine nije se pojavila na poslu. Zeljko je na dugotrajnom bolovanju već gotovo dvije godine, a prima plaću, piše portal Index.

Bizarno je da će Ured za razminiranje sljedeće godine potpasti pod Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje će Zeljko šef biti Davor Božinović. Zeljko se, podsjetimo, tereti da je krivotvorila putni nalog dok je bila tajnica vlade. Božinović je bio predstojnik Ureda premijera kada je na dužnost premijera stupio Andrej Plenković. Istu je funkciju predstojnika ureda obavljao i Tomislav Saucha, suoptuženik Sandre Zeljko, u mandatu Zorana Milanovića.

Zeljko je bila tajnica u mandatima četiriju premijera – Jadranke Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. S Tomislavom Sauchom osumnjičena je za lažiranje putnih naloga i nezakonito stjecanje gotovo 600 tisuća kuna. Optužnica Sauchi i Zeljko još uvijek nije potvrđena.

Mediji su objavili i kako postoje sumnje da je Zeljko krivotvorila svjedodžbu srednje škole. Ona je, kako je objavio Telegram, Zeljko je lažirala svjedodžbu srednje škole. Kako navode, školsku spremu ekonomskog stručnog radnika stekla je rješenjem Općinskog suda u Vukovaru 19. studenoga 1992. godine. U rješenju stoji kako ono “u cijelosti zamjenjuje školsku ispravu” i navodi da je Sandra Zeljko u školskoj godini 1990/91. u Centru za usmjereno obrazovanje Edvard Kardelj, završila srednju ekonomsku školu. U studenom 1992. godine današnji sudac Vrhovnog suda Miroslav Šovanj donio je rješenje kojom je Sandri Zeljko priznata srednja stručna sprema.

USKOK-ova optužnica

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom “krunskom svjedokinjom” u tom slučaj.

No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko “kupio”, pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

U optužnici koju je Uskok podigao u prosincu prošle godine Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Komentiraj