Patrik Macek/PIXSELL

ŽELJKO REINER: ‘Karamarko je svojim prijedlogom pokazao veliku odgovornost i državnički stav’

Željko Reiner, predsjednik Sabora bio je gost Dnevnika Nove TV te komentirao krizu vlade i naovi prijedlog Tomislava Karamarka da u banskim dvorima daju ostavke premijer Tihomir Orešković, potpredsjednik Božo Petrov, ali i on sam.

Prvo pitanje novinara Andrije Jarka bilo je da li je Karamarkova izjava nova HDZ-ova strategija izbjegavanja izbora.

‘Ja mislim da je to jedan vrlo konstruktivni prijedlog gospodina Karamarka koji je njime pokazao veliku odgovornost i zapravo jedan liderski, državnički stav, u kojem je on spreman zapravo na uštrb svojeg ega, što je već jednom učinio, sjetimo se kada se formirala ova vlada, kada je on, mada vodeći najjaču stranku, pristao ne biti premijer nego doći na mjesto prvog potpredsjednika.  Ovo je jedan potez koji može razriješiti ovaj gordijski čvor koji se na žalost stvorio’, kazao je za Novu TV.

Na pitanje tko će biti novi mandatar, predsjednik Sabora kaže:

‘Ovo s Oreškovićem je bio neuspjeli eksperiment, tu se svi slažu. Mislim da bi novi mandatar trebao biti netko iz najjače parlamentarne stranke, kao što je to dobar običaj. Ne bih licitirao o imenima’.

O pismu europarlamentaraca koji traže od kolega da ne podrže zahtjev za opozivom premijera Oreškovića

‘Pismo europarlamentaraca je najbolji dokaz da je Hrvatska demokratska zajednica uistinu demokratska. Mi ne moramo u svakom trenutku isto misliti. Njih šestero je izrazilo svoj stav o tome, je li on utemeljen na točnim informacijama, jer oni nisu svaki dan ovdje, no svatko ima pravo na stav’, prokomentirao je Reiner, piše Dnevnik.hr.

Na pitanje jesu li počeli pregovori na relaciji Karamarko – Orešković – Petrov o izlasku iz Vlade, Reiner je kazao: ‘Nisam s nikim u posljednjih sat vremena razgovarao, mislim da je ta ideja konstruktivna i da može doprinijeti hrvatskim građanima. Gospodin Karamarko je vrlo jasno rekao svoj stav. Sad je red na ostalima da kažu je li im stalo da se stvar razriješi i da sva trojica odstupe na korist građanima ili to neće učiniti.’

 

 

Komentiraj