Željko Kolar: “Treba napraviti novi model financiranja zdravstvenog sustava”

Treba sjesti i napraviti novi model financiranja zdravstvenog sustava jer ovaj nije dobar, rekao je u petak krapinsko-zagorski župan Željko Kolar na temu duga zdravstvenih ustanova veledrogerijama i obustave isporuke lijekova zabočkoj bolnici.

Kolar je kazao da je konferenciju za novinare sazvao kako bi skrenuo pozornost javnosti i apelirao na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministre zdravstva i financija Vilija Beroša i Zdravka Marića da što prije riješe ovu “neizdrživu situaciju”.

“Dugovi su ogromni i mijenjaju se iz dana u dan. Današnji dug Opće bolnice Zabok je preko 23 milijuna kuna, Specijalna bolnica Krapinske Toplice bilježi dug preko šest milijuna kuna. U takvim uvjetima je izuzetno teško raditi”, upozorio je.

Naglasio je kako se ne smije dogoditi da se liječnički kadar dovede u poziciju da pacijentu ne mogu dati lijek.

“Rješenje se mora naći, a očigledno je da treba sjesti i napraviti novi model financiranja zdravstvenog sustava jer ovaj nije dobar”, rekao je Kolar i dodao kako rješavanje problema počinje s priznanjem da problem postoji.

Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, istaknuo je da im četiri najveće veledrogerije zbog duga ne isporučuju lijekove od 1. travnja, ali da razloga za paniku nema.

“Mi u ovom trenutku imamo zalihu otprilike za 10-ak dana, u bolnici se stvari odvijaju normalno, pacijenti dobivaju svu potrebnu zdravstvenu zaštitu i skrb te sav medicinski potrošni materijal i lijekove koji su im potrebni”, kazao je Vančina.

Dodao je da se dugovi protežu godinu dana te da ih bolnica ne može platiti jer cijeli svoj limit troši na plaće.

“Prošle godine plaće su iznosile 115 milijuna kuna, a limit je iznosio 105 milijuna bez da smo taknuli potrošni materijal, sredstva za čišćenje i hranu. Tako da ta brojka govori sve”, poručio je ravnatelj zabočke bolnice.

Komentiraj