ŽELJKO IVEZIĆ: ‘Musk ima PR zbog Starlinka, ali pozadina je nešto drugo’

Hrvatski astrofizičar i predavač na Sveučilištu Washington u Seattleu objašnjava koliko su opravdani prigovori upućeni multimilijarderu Elonu Musku, koji planira lansirati 40 tisuća satelita u Zemljinu orbitu i tako prenapučiti svemirski prostor

Astrofizičar Željko Ivezić trenutno je u Kaliforniji, a baza mu je Sveučilište Washington u Seattleu, u državi Washington, gdje predaje astronomiju. Dva do tri puta godišnje putuje u Čile, s obzirom na to da vodi projekt izgradnje zvjezdarnice Vera C. Rubin.

Ivezić je diplomirao na dvama fakultetima u Zagrebu. Ima diplomu Fakulteta strojarstva i brodogradnje, ali i fizike na zagrebačkom PMF-u. Kako je rekao u razgovoru za Nacional, najprije je upisao strojarstvo jer je u astronomiji bilo teško naći posao. No imao je prijatelje koji su studirali fiziku pa im se onda i on pridružio, a posebno ga je zanimala kvantna fizika. Nakon završenih studija na zagrebačkom Sveučilištu otišao je na postdiplomski studij u Lexington, u američkoj saveznoj državi Kentucky. Tamo je doktorirao, a potom je sedam godina proveo na Sveučilištu Princeton u New Jerseyju, gdje je radio na jednom astronomskom projektu, preteči projekta zvjezdarnice Rubin koji sada vodi. Željko Ivezić je i član Jadranske aero-svemirske asocijacije (Adriatic Aerospace Association – A3), hrvatske nevladine udruge koja priprema izgradnju i lansiranje prvog hrvatskog satelita Perun I….

Komentiraj