Željko Garača: ‘Plenkovićevom reformom gradonačelnici će se naći u škripcu’

Sveučilišni profesor iz Splita, pročelnik Katedre za poslovnu informatiku Ekonomskog fakulteta u Splitu i član Vijeća za ekonomska pitanja bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, govori o poreznoj reformi koju je nedavno prezentirao premijer Plenković

Sveučilišni profesor iz Splita Željko Garača, pročelnik Katedre za poslovnu informatiku Ekonomskog fakulteta u Splitu, nekadašnji dekan tog fakulteta i član Vijeća za ekonomska pitanja bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u razgovoru za Nacional govorio je o poreznoj reformi koju je prošloga tjedna prezentirao premijer Andrej Plenković. Posebno se osvrnuo na smanjenje izdvajanja doprinosa za mirovine naglasivši da osim novog zakona o porezima treba paralelno provesti i zakonodavne promjene u mirovinskom sustavu, jer jedno bez drugog ne ide. Već godinama se zalaže za ukidanje drugog mirovinskog stupa ocjenjujući da on nanosi velike štete hrvatskom gospodarstvu, a jedini dobitnici bit će strane banke koje su i osnovale osiguravajuća društva za drugi mirovinski stup. Kada je u jednom od svojih prethodnih intervjua Nacionalu tvrdio da je krizu u Agrokoru mogao riješiti i HNB monetarnom intervencijom, otkupom njegovih korporativnih obveznica, pozvao se na sličnu praksu Europske središnje banke.

NACIONAL: Prezentirajući poreznu reforme kojom se od 1. siječnja sljedeće godine ukidaju prirezi gradovima i općinama da bi, primjerice, građanima s najnižim plaćama donijelo mogućnost da dobiju 45 eura veću plaću, a onima s prosječnim plaćama povećanje od 10 eura, premijer Andrej Plenković optužio je kritičare da tu reformu kritiziraju upravo zato što je ona „jako dobra“. Da je kritiziraju da bi naštetili HDZ-u i proglasili ga zlim gospodarom. Slažete li se s tom ocjenom premijera?

Čuo sam premijera, a u jednom trenutku osjetio sam se i osobno prozvanim. Indirektno me svrstao među neznalice koji šire lažne informacije. Moja kritika porezne reforme nema nikakve veze s političkim opredjeljenjem. Isključivo je zasnovana na mojim ekonomskim analizama. Reforma, doduše, ima i dobrih i loših promjena, a zapravo puno nepotrebnih promjena koje unose nered u sustav. To na kraju neće rezultirati onime što se najavljuje….

Komentiraj

nacional banner
nacional banner