Željka Karin: “Brojke su jako visoke, bolnica puca po šavovima”

Hrvatska bilježi kontinuirani rast novooboljelih, a aktualnu epidemiološku situaciju u srijedu je komentirala  ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin. Upravo ta županija bilježi najveći rast pozitivnih na koronavirus.

Splitsko-dalmatinska županija traži oštrije mjere jer po evidenciji bilježe 35 posto oboljelih od ukupnog broja testiranih.

Željka Karin kaže da je veliki broj obiteljskih kontakata, a među kontaktima je veliki broj djece.

“To se vuče od dva tjedna. Zabrinjavajuće je što se jako brzo virus širi, ako je jedan član obitelji zaražen, u roku od nekoliko dana zaraze se i ostali članovi”, rekla je za N1 televiziju.

Naglašava kako se vraćamo u situaciju od prije godinu dana. “Brojke su jako visoke, zbog toga smo i predložili određene mjere”, dodala je Željka Karin.

Što se tiče uvođenja strožih mjera, kaže da će vidjeti nakon Uskrsa. Smatra da je djeci mjesto u školi, ali s mjerama će još pričekati.

“Vidjet ćemo kakva će biti epidemiološka situacija, postoji mogućnost ako se situacija ne bude smirivala”.

Podsjetila je da je među zaraženima velik udio britanskog soja.

Kaže da bolnica puca po šavovima. “Reorganizirali smo se tako da smo dodatno zaposlili ljude iz mirovine i angažirali studente medicine da bi pomogli epidemiolozima”, rekla je.

Naglasila je da cijepljenje u Spaladium Areni dobro funkcionira. “Dosad smo dobili 7800 doza cjepiva, sljedeći tjedan mogli bismo dobiti i više”, rekla je i zaključila da se nada kako bi uskoro na cijepljenje mogli pozivati i one koji ne spadaju u prve dvije prioritetne skupine.

 

Teška situacija u Splitu, zbog sve većeg broja oboljelih u KBC-u samo hitne operacije

Komentiraj