FaH

ŽELJEZNE SKULPTURE: U Vinkovcima “Ptice u letu” Dine Merhav

U parku u ulici Josipa Lovretića uz rijeku Bosut, nedaleko središta Vinkovaca, postavljeno je 11 željeznih skulptura ptica izraelske umjetnice vinkovačkog podrijetla Dine Merhav koje je ta umjetnica darovala Gradu, a dio su njezinog umjetničkog opusa “Ptice u letu”.

Riječ je o željeznim skulpturama ptica u narančastoj, crvenoj i boji hrđe, visokih od 20 do 180 centimetara, a koje je Dina Merhav darovala Gradu Vinkovcima za budući Memorijalni park obitelji Gross koja se u Vinkovce doselila sredinom 19. stoljeća te aktivno sudjelovala u gospodarskoj i kulturnoj izgradnji grada do Drugog svjetskog rata.

“Grad Vinkovci su ponosni što Dina Merhav ima korjene u Vinkovcima i što je odlučila dio svojih umjetnina pokloniti Gradu. Bili bismo sretni da u Vinkovcima imamo još takvih otvorenih prostora na kojima bi umjetnici mogli izlagati svoja djela”, kazao je vinkovački pročelnik za kulturu i turizam Mario Banožić te najavio  dodatno hortikulturalno i ambijentalno uređenje cijelog prostora na kojem se nalaze skulpture.

“Žao nam je što Dina Merhav nije danas s nama, ali vidjela je fotografije i svidjelo joj se. Lokacija je zanimljiva zbog velikog protoka ljudi što će omogućiti da sklupture budu viđene i komentirane”, kazao je akademski kipar Dejan Duraković koji je sudjelovao u postavljanju skulptura te je ocijenio da u Vinkovcima mali broj skulptura nalazi na javnim površinama te naglasio da bi ih svakako trebalo biti više, s obzirom na značaj Vinkovaca te činjenicu da u gradu živi i djeluje velik broj umjetnika.

Ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković podsjetio je kako su postavljene skulpture bile dio velike izložbe Dine Merhav “Ptice u letu” koja je 2013. godine bila postavljena u Gliptoteci HAZU u Zagrebu te vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač”. “Nažalost, bilo je možda i boljih lokacijskih rješenja ali ovo je za sada najoptimalnije”, kazao je Petković. Naime, gradske vlasti Vinkovaca bile su zamislile da skulpture Dine Merhav budu postavljene na travnatu površinu ispred nekadašnje zgrade PIK-a Vinkovci koja je u vlasništvu Hrvatskih šuma i nalazi se nedaleko rodne kuće obitelji Gross, u kojoj je rođena Dina Merhav. Kako se međutim Hrvatske šume nisu suglasile s tom idejom, za novu lokaciju odabran je park u ulici Josipa Lovretića.

Dina Merhav rođena je 1936. u Vinkovcima, a od 1949. živi u Izraelu. Školovala se na Akademiji Bezalel, a kasnije je bila predavač College of Design u Haifi. Od 1984. posvetila se kiparskom stvaralaštvu, a od 1989. isključivo radi u željezu. Živi i radi u jedinstvenom umjetničkom naselju Ein Hod, koje je osnovano 1953. i u njemu žive isključivo likovni umjetnici svih profila djelatnosti. Skulpture Dine Merhav su postavljene u javnim prostorima u Izraelu, Indiji, Švicarskoj, Kanadi, SAD, a od 2009. godine intenzivno radi i izlaže u Kini.

Komentiraj