EPA/STR

‘ŽELJEZNA DAMA MANIPURA’ Indijska aktivistica prekida štrajk glađu koji je trajao 16 godina

Nakon gotovo 16 godina, u utorak će završiti najduži štrajk glađu. Aktivistica Irom Sharmila započela je štrajk glađu 2000. godine, nakon što su vojnici u sjeveroistočnoj indijskoj državi Manipur ubili civile.

Sharmilu su prozvali ‘Željezna dama Manipura’, a štrajk je započela kao protest protiv zakona koji indijskoj vojsci dopušta pretrage i privođenje bez naloga, kao i upotrebu smrtonosne sile, piše CNN.

Sharmila je 2005. godine bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a u utorak je iz bolnice u Manipuru (gdje je u bila u pritvoru) došla na sud. Od 2000. godine aktivistica je uhićena najmanje 14 puta zbog ‘pokušaja samoubojstva’, što je dovelo do toga da su je više od deset godina prisilno hranili cjevčicom kroz nos. U Indiji je, naime, pokušaj samoubojstva ilegalan.

Njeni su odvjetnici prije dvije godine pred sudom izazvali optužbe za pokušaj samoubostva, navodeći dugu tradiciju štrajkova glađu u Indiji. Spomenut je tako i Mahatma Ghadi, koji je istim modelom protestirao tijekom borbe za neovisnost. Sud je usvojio žalbu navodeći kako nema dovoljno dokaza koji bi dokazali da se pokušala ubiti.

Još uvijek se ne znaju razlozi zbog kojih sada prestaje sa štrajkom glađu, a vjeruje se da će svoju borbu nastaviti političkim angažmanom.

Komentiraj