Željana Zovko i Tonino Picula podržat će prijedlog privremenog ukidanja patenata na cjepiva protiv covida

Europski parlament idući će tjedan raspravljati o prijedlogu privremenog ukidanja patenata za cjepiva protiv koronavirusa, a a hrvatski europarlamentarci  Željana Zovko (HDZ, EPP) i Tonino Picula (SDP, S&D) istaknuli su kako daju potporu ovom prijedlogu.

Na online konferenciji za medije Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj zastupnica Zovko je rekla da smatra da su mnoge siromašne zemlje prepuštene same sebi u pandemiji te da „moramo razmisliti koliko je humanosti pokazano od strane razvijenog svijeta prema onima koji nisu njegov dio“. Stoga će, rekla je, podržati prijedlog o privremenom ukidanju prava intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv virusa COVID-19, iako to nije stav većine u njezinom klubu zastupnika – Pučanima.

Zastupnik Picula kazao je da je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Europi sada više cijepljenih nego zaraženih te da bi odlukom o privremenom ukidanju patenata „jasno pokazali solidarnost na djelu“.

Dodao je kako su cjepiva razvijena među ostalim i zahvaljujući istraživanjima koja su plaćena javnim novcem te da „partikularne interese profita privremeno treba staviti sa strane i pomoći koliko se može“.

Istaknuo je da je to ujedno i službeni stav kluba zastupnika Socijalista i demokrata.

Komentiraj