Željana Zovko: “Europska unija talac je turskog predsjednika Erdogana”

U Zagrebu se održava  međuparlamentarna Konferencija o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici. Na konferenciji  su, među ostalima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i David McAllister, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. U okviru  parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU na Konferenciji sudjeluje i hrvatska  zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora Europske pučke stranke u Odboru za vanjske poslove  Željana Zovko. Zovko u svom parlamentarnom radu aktivno sudjeluje u održavanju odnosa Parlamenta s regijom, posebice kao članica Parlamentarne radne skupine za Zapadni Balkan, te kao članica Izaslanstva za  Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Nacional.hr sa Željanom Zovko razgovarao je o migrantskoj krizi, otvaranju turske granice s koje tisuće migranata pokušavaju ući u Europsku uniju.

NACIONAL: Što je politički cilj turskog predsjednika Erdogana?

“Samo on to zna, u ovom trenutku njegova unutarnja politička scena i položaj nisu na zavidnoj razini budući je njegova stranka izgubila lokalne izbore u svim velikim gradovima. Njemu apsolutno odgovara ovakva jedna velika kampanja kojom podiže tursku javnost koja imao otpor prema milijunima izbjeglica na svom teritoriju. Turska je zbrinula preko 3 i pol milijuna izbjeglica, to je velika žrtva i  njihovo se stanovništvo s ovim problemom nosi već  dugi niz godina, tako da građani Turske više ne žele sami podnositi taj teret i tu se trebao pronaći jedan balanas. Obzirom da predsjednik Erdogan gubi na unutarnjoj političkoj sceni njemu apsolutno odgovaraju ovakve turbulencije kako bi  polarizirao političku scenu i da bi dobio pozitivno javno mnijenje na svoju stranu.”

NACIONAL:  Je li u ovom trenutku Europska unija talac Turske, talac predsjednika Erdogana?

“Da, Europska unija je talac. Europska unija mora na regularni način štititi svoje granice. Nije jednostavno regularno zaustavljati migrantske tokove u situacijama kada imamo jaku i razvijenu industriju trgovinu ljudima, posebno kada je ona potpomognuta izjavama od strane političara Republike Turske. Trgovina ljudima je najlukrativniji biznis danas, svaki onaj tko pomaže trgovinu ljudima, koji potiče masovno kretanje migranata za koje se ne može očekivati da će biti primljeni i da će biti razmatrani kao azilanti, čini kazneno djelo.” 

NACIONAL: Činjenica je da se među izbjeglicama nalazi veliki broj ekonomskih migranata iz Afganistana, Pakistana, Iraka, većinom su to mladi ljudi , muškarci do 30 godina bez dokumenata, kako se postaviti prema tom problemu?

“Europa prije svega treba brinuti o svojoj sigurnosti i o svom miru. Europa mora zaštiti svoje granice, na svaki način mora pokazati svima onima koji misle da će nasilno moći preći granicu da to neće biti slučaj. Mislim da je Europa spremna tako se postaviti i Frontex apsolutno treba pojačati. Na svaki način treba pružiti pomoć Grčkoj i Bugarskoj jer se vanjske granice Europske unije štite na granici Grčke i Bugarske.  Linija probijanja njihovih granica izlaže jedan veliki prostor, to je prostor Zapadnog Balkana koji je izuzetno osjetljiv. Taj prostor može postati mjesto gdje se mogu dogoditi daljnje nestabilnosti i polarizacija društva. Ja to više zovem upadima nego migracijama.” 

NACIONAL: Što se očekuje od  puta čelnika Europske unije u Grčku.

“Očekuje se jedna snažna poruka da će granica biti zaštićena, očekuje se jedna snažna diplomatska ofenziva prema turskim čelnicima, da se razgovara, da ih se urazumi. Ono na što Europa svakako ne smije pristati to je da bude uvučena u sukob u Siriji. To nije europski sukob. Možda Erdogan želi ovom konfrontacijom Europsku uniju uvući u sukob u Siriji, i to je tema konferencije u Zagrebu. Očekujemo razum, Turskoj je potrebna Europa, turski građani žele biti prihvaćeni od Europe unije, na koji će se način to partnerstvo dalje razvijati ostaje da vidimo. Mislim da je u ovom trenutku odgovornost na predsjedniku Erdoganu, da ne ucjenjuje,  jer zna se kako se na ucjene odgovara. Na ucjene nitko na pristaje, na ucjene neće pristati ni Europa.”

Razgovor sa Željanom Zovko možete pogledati i na našoj Facebook stranici.

Europarlamentarka Željana Zovko o migrantskoj krizi

Posted by Nacional News Magazin on Tuesday, March 3, 2020

 

 

Komentiraj