“Želimo spriječiti političku trgovinu i korupciju”

hina

Cilj građanskog referenduma “Narod odlučuje“ je promijeniti sadašnji politički sustav – spriječiti političku trgovinu i korupciju političkih stranaka, a ojačati odlučivanje birača o Hrvatskoj, poručili su u ponedjeljak organizatori prikupljanja potpisa za održavanje referenduma, odgovarajući na ocjenu predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića da je glavna namjera te inicijative oslabiti politički sustav.

Jandroković je u ponedjeljak izjavio da je glavna namjera Inicijative za referendum za promjenu izbornog zakona oslabiti politički sustav, te ustvrdio da umjesto toga treba jačati i demokratizirati političke stranke i edukaciju.

Odgovorila mu je putem priopćenja Marija Burazer, članica organizacijskog odbora Građanske inicijative “Narod odlučuje“, poručujući – “nema razloga da se bojite nas građana”.

“Mi znamo čitati. I razlikovati zvjezdice i stranačke poslušnike od sposobnih i poštenih političara. Želimo da u sljedećem sazivu Sabora, ovi drugi – sposobni i pošteni, zastupaju naše, a ne vaše interese”, poručuje Burazer u odgovoru predsjedniku Sabora.

Naglašava da je cilj referenduma promijeniti politički sustav kakav imamo sada – spriječiti političku trgovinu i korupciju političkih stranaka, a ojačati odlučivanje birača o Hrvatskoj.

“Da je HDZ-u ili SDP-u stalo do demokracije i istinskog zastupanja dobra svih nas, građana, – sami bi već proveli promjene izbornog sustava koje postoje u većini država EU: da birači odlučuju o tome tko ulazi u Sabor, a ne šefovi stranaka, da na izbore izlazi više građana – što im omogućuje dopisno i elektroničko glasovanje, da HDZ i SDP ne mogu kroz predizborne koalicije u Sabor uvoditi stranke koje imaju potporu građana od 1 posto i same ne mogu prijeći izborni prag; da izborne jedinice prate zemljopisne granice županija i da glas svakog birača u Hrvatskoj jednako vrijedi”, dodaje Burazer.

Također navodi kako bi HDZ i SDP, da žele pravedan izborni sustav, osigurali zaštićenost nacionalnih manjina kakvu imaju druge države EU, “sprječavajući trgovinu manjinskim mandatima za formiranje HDZ-ove ili SDP-ove većine”.

Komentiraj