‘ŽELIMO SPRIJEČITI KATASTROFU’ Tisuće se očekuju na prosvjedima protiv krajnje desnice

Autor:

Foto: Unsplash

U Parizu i gradovima diljem Francuske u subotu se očekuju masovni prosvjedi protiv krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN) uoči predstojećih izbora za francuski parlament.

Nakon porasta RN-a na europskim izborima prošle nedjelje, policija je objavila da se očekuje prosvjede koji će okupiti oko 350.000 ljudi i da je mobilizirala 21.000 policajaca nakon što su radnički sindikati, studentske skupine i skupine za ljudska prava pozvale na skupove protiv ove antiimigracijske, euroskeptične stranke.

Očekuje se najmanje 150 prosvjeda u gradovima uključujući Marseille, Toulouse, Lyon i Lille.

U Parizu, gdje se očekuje do 100.000 ljudi, marš kreće sredinom dana od Place de La Republique, na istoku, prolazeći preko trga Bastille do Nationa.

Govoreći s Place de Republique, čelnica sindikata CGT-a, ljevičarka Sophie Binet, rekla je novinarima: “Prosvjedujemo jer smo iznimno zabrinuti da bi (čelnik RN-a) Jordan Bardella mogao postati sljedeći premijer… Želimo spriječiti ovu katastrofu.”

Predsjednik Emmanuel Macron raspisao je prijevremene zakonodavne izbore koji će se održati u dva kruga, 30. lipnja i 7. srpnja, nakon što je njegov centristički savez izgubio od Nacionalnog okupljanja na glasanju za Europski parlament prošle nedjelje.

Prva serija istraživanja javnog mnijenja predvidjela je da bi RN mogao pobijediti na izborima i biti u poziciji sastaviti sljedeću vladu.

Anketa provedena za časopis Le Point, objavljena u petak, predviđa da će RN voditi u prvom krugu parlamentarnih izbora s 29,5 posto glasova, tijesno ispred koalicije ljevičarskih stranaka pod nazivom Narodna fronta s 28,5 posto.

Macronov centristički tabor bio je po tim projekcijama na 18 posto.

Barem dvije ankete pokazuju da ljevica nije daleko iza RN-a i da je ispred Macronove skupine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.