HINA/ Edvard ŠUŠAK

“Želimo biskupe što dalje od prosvjeda u Splitu”

Hrvatski biskupi u četvrtak su održali konferenciju za novinare, na kojoj su govorili splitsko-dalmatinski ndbiskup Marin Barišić i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Barišić je komentirao današnji prosvjed u Splitu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. “Moj odnos prema tom skupu je da sam ja sada u Zagrebu, a skup je u Splitu. Hoće li neki drugi biskup doći ili neće, ne znam. Ovo ne organizira Crkva u smislu hijerarhije, nego građani vjernici. Pravo svih je u demokratskom društvu da mogu posvjedočiti svoja uvjerenja. Bit ću ponosan ako bude tolerantan i dostojanstven i ako ne bude uvreda i blaćenja”, poručio je Barišić dodajući da bi splitski skup mogao biti veći od onog u Zagrebu.

O izjavi HBK o Istanbulskoj konvenciji rekao je kako su svi biskupi bili kao jedan. “Ne znam koji će biti njezin učinak, ali morali smo to učiniti. To govorimo jer vjerujemo u Boga i vjerujem da je to izraz vjere. Mislim da bi izdali svoje poslanje kada bi govorili drugačije. Ne znam da li će pridonijeti zajedništvu u razumijevanju. Mi smo dobronamjerni”, pojasnio je.

O saborskom glasanju o ratifikaciji, Barišić kaže da Crkva mora poštivati savjest svakog čivjeka. “No, postoji informirana i deformirana savjest. Postoji kršćanska savjest koja bi trebala biti formirana prema evanđelju”, rekao je.

Komentirajući izjavu Davora Ive Stiera, kazao je: “Ako Stier ima nekih informacija o prljavštinama u Crkvi, on bi ih trebao reći”, a na kraju je prokomentriao i izraz ‘šaptači zmijama’: “Šaptači zmijama su oni koji zavode čovjeka. To je iz Knjige postanka. Nije se mislilo na nikoga već je to bila simbol i jedna slika”.

Đuro Hranić je, pak, kazao kako biskupi podržavaju da u demokratskom društvu svatko ima pravo izraziti svoj stav bez da ga se omalovažava. “Želimo da skup u Splitu bude dalje od politike i da što dalje budu biskupi od tog skupa. Zato sam u Zagrebu, 400 kilometara od Splita”, objasnio je.

Upitan o nasilju nad ženama, rekao je: “Tko je za nasilje i to nad ženama? O čemu pričamo? Naši zakoni i propisi trebaju biti daleko jači od ovih. Imamo li parlamentarce i institucije i da mi to ne možemo sami. Nije pitanje nasilja nego nečega drugoga zbog čega se otvaraju nesagledive priče. Vidjet ćete za 5 do 10 godina kuda će sve to kliziti, a ako idete u ponor, onda klizite do dna”, kauzao je Hranić.

“Ajmo promicat i dostojanstvo i važnost žene, doprinos koji samo žena može dati zbog njezine posebnosti i darova koji su joj po otajstvu stvaranja samo dani ženi. Je li jedini način Konvencija ili imamo mogućnost i da kroz naše hrvatsko zakonodavstvo donesemo. Ima u Konvenciji i pozitivnih elemenata, nije samo zlo. Ali ona koristi rodnu ideologiju i pitanje je kako će se to razviti. Postoji puno otvorenih pitanja koja nitko ne pojašnjava. Pravnici govore da interpretativna izjava nema pravnu težinu. Prihvatili bi da se sadržaj nje ugradi u ustav”, dodao je Hranić.

Poručio je kako je interpretatvna izjava ‘aperitiv’ da se Konvencija lakše proguta.

Komentiraj