Zelenskij se obratio Kongresu: “Sjetite se Pearl Harbora, 11. rujna. Vi to niste mogli zaustaviti, naša zemlja svakoga dana doživljava isto”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratio se u srijedu videovezom obratio američkom Kongresu.

“Rusija je napala našu domovinu i gradove. Napala je naše vrijednosti i to na brutalan način. Napala nas je tenkovima, avionima, napala je našu slobodu, pravo da živimo slobodno u svojoj zemlji i planiramo svoju budućnost”, rekao je Zelenskij, prenosi CNN.

Dodao je da se sjeća spomenika na Mount Rushmoreu i lica utemeljitelja SAD-a koja se temelji na demokraciji i slobodi za sve koji pošteno rade i poštuju zakon. “I mi želimo isto za ukrajinski narod”, rekao je.

“Prijatelji Amerikanci, u vašoj veličanstvenoj povijesti doživjeli ste ono što vam omogućava da shvatite Ukrajince. Želim da shvatite što nam sada treba. Sjetite se Pearl Harbora, kad se nebo zamračilo od svih zrakoplova koji su vas napadali. Sjetite se 11. rujna 2001., strašnog dana kad se zlo pokušalo nadviti i pretvoriti vaše gradove u bojna polja, kad su nedužni ljudi napadnuti iz zraka. To nitko nije mogao očekivati, vi to niste mogli zaustaviti, a i naša zemlja svakoga dana doživljava isto. Svake noći već tri tjedna, Odesa, Žitomir, Mariupolj, Dnjipro, i mnogi drugi gradovi trpe napade, a Rusija je pretvorila Ukrajinu u polje smrti za tisuće ljudi”, poručio je članovima Kongresa Zelenskij.

Istaknuo je da se zna kakve obrambene sustave trebaju i koliko ovise o sposobnosti da koriste snažne zrakoplove, kako bi zaštitili svoj narod, svoju slobodu. “Trebamo zrakoplove koji će pomoći Ukrajini i Europi. Vi imate te zrakoplove, ali oni su prizemljeni, nisu na ukrajinskom nebu, oni ne štite naš narod. Imam san, te riječi su vam poznate, ali ja imam potrebu, trebam zaštititi svoje nebo i trebam vašu pomoć”, istaknuo je Zelenskij te ponovio zahvalnost SAD-u za dosad učinjeno u pogledu naoružanja i obuke.

“Sada, u najmračnijem trenutku za našu zemlju, pozivam vas da učinite više. Svakoga tjedna treba uvoditi sankcije, dok se ne zaustavi ruska vojna mašinerija. Potrebne su restrikcije za sve koji podržavaju ovaj režim. Preporučamo da se uvedu sankcije za sve političare u Rusiji koji nisu osudili invaziju na Ukrajinu. Sve američke tvrtke moraju napustiti rusko tržište i to odmah, jer to je tržište natopljeno našom krvlju. Molim vas, preuzmite vodstvo, ako imate tvrtke koje su još uvijek u Rusiji, koje financiraju rusku mašineriju, molim vas da izvršite pritisak kako Rusija ne bi dobivala novac za uništavanje naše zemlje. Mir je važniji od prihoda i moramo braniti taj princip u cijelome svijetu”, rekao je Zelenski.

Kongresnicima je pustio video u kojem su prikazani ukrajinski gradovi prije ruske invazije. “Danas nije dovoljno biti samo lider svijeta, nego i lider mira. Mir ne ovisi samo o vama, ovisi o onima pokraj vas, o onima koji su snažni. To da ste snažni, ne znači da ste veliki, nego da ste hrabri i spremni boriti se za živote svojih građana i građana svijeta, za slobodu, dostojanstven život i smrt kad za to dođe trenutak, a ne da o tome odlučuje netko drugi, vaš susjed”, rekao je Zelenskij i poručio da se bore za europske i svjetske vrijednosti.

“Borimo se za europske i svjetske vrijednosti. Zato američki narod ne pomaže samo Ukrajini, nego i Europi i svijetu”, rekao je Zelenski.

“Moj se život zaustavio kad je poginulo 100 djece. Ne vidim razlog za život, ako ne mogu spriječiti smrt. Kao lider svoje nacije, moram se obratiti predsjedniku Bidenu. Vi ste lider svog naroda, želim da budete lider svijeta. Biti lider svijeta, znači biti lider mira. Hvala vam”, zaključio je Zelenskij, koji je dobio glasan pljesak svih članova Kongresa.

Komentiraj