Zelenskij kaže da proces opoziva Trumpa ne utječe na odnose Ukrajine i SAD-a

Proces opoziva američkog predsjednika nema utjecaja na odnose između SAD-a i Ukrajine, izjavio je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, istaknuvši kako bi Kijev volio da se Washington više uključi u rješavanje sukoba na istoku te zemlje.

Ukrajina ima potporu obiju stranaka američkog Kongresa, rekao je Zelenskij nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeo u Kijevu, ističući da proces opoziva “nije imao nikakva utjecaja” na njihove odnose.

Zelenskij, koji želi sačuvati strateške odnose s Washingtonom, mjesecima se nastoji izvući iz američkih unutarnjopolitičkih borbi ne želeći se zamjeriti nijednoj strani jer mu je američka potpora jako važna u borbi protiv proruskih separatista i odmjeravanju snaga s Moskvom.

Dao je ipak jasno do znanja da bi volio da se SAD više uključi u rješavanje sukoba na istoku Ukrajine u kojem je već poginulo više od 13.000 ljudi od aneksije Krima 2014.

“Izražavam nadu da će se SAD aktivnije uključiti u mirovni proces na istoku Ukrajine i (oslobađanje) Krima”, kazao je, predloživši da se za to pitanje zaduži posebnog dužnosnika u State Departmentu.

Unatoč obnovi mirovnih pregovora u prosincu i određenim znakovima deeskalacije, političko rješenje sukoba još je na ledu.

Pompeo je potvrdio u petak Ukrajini da ima američku potporu, usred procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa optuženog da je vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika.

“Danas sam ovdje s jasnom porukom: Sjedinjene Države smatraju da je ukrajinska borba za slobodu, demokraciju i prosperitet hrabra. Naša predanost potpori toj borbi neće biti dovedena u pitanje”, rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Naglasio je da je Ukrajina “važna zemlja” za SAD.

Trump je optužen da je zlorabio ovlasti radi svoje osobne političke koristi. Zamrznuo je važnu vojnu pomoć Kijevu navodno kako bi zauzvrat ukrajinske vlasti objavile da će pokrenuti istragu protiv njegova demokratskog protivnika Joea Bidena i njegova sina Huntera, koji je sjedio u upravi ukrajinske plinske grupe Burisma.

Republikanci tvrde da je samo koristio svoje predsjedničke ovlasti radi borbe protiv korupcije u Ukrajini.

Kijev tako nije pokrenuo istragu protiv Bidena, ali i niječe da je Trump vršio bilo kakav neopravdan pritisak te ističe da imaju dobre odnose.

Kada je riječ o gospodarstvu, Zelenskij je također obećao “nove ugovore” u Ukrajini za američke kompanije, kao i moguću kupnju američkog oružja za protuzračnu obranu te “značajno jačanje” trgovinske suradnje ove godine.

Pompeo je naposljetku naglasio da mogući posjet ukrajinskog predsjednika Washigntonu nije uvjetovan pokretanje istrage protiv Bidena.

Nije međutim spomenuo datum, dok je Zelenskij izrazio spremnost da otputuje već sutradan.

Pompeo se sastao i s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova te ministrom obrane, kao i mitropolitom Epifanijem, poglavarem nove Ukrajinske pravoslavne Crkve, neovisne o Moskvi.

Sastat će se i s predstavnicima civilnog društva, a u subotu ujutro turneju će nastaviti posjetima Bjelorusiji, Kazahstanu i Uzbekistanu.

Komentiraj