Zelenski kaže da je invazija propala; ukrajinska jedinica stigla na ruske granice: Gospodine predsjedniče, uspjeli smo!

Ukrajina se priprema za novi ruski napad u istočnoj regiji Donbas te tvrde da je njihov protunapad oko Harkiva iznimno uspješan. Jedan od primarnih ciljeva Moskve postala je kontrola nad Donbasom. No, zapadne obavještajne službe predviđaju da će napadi ruske vojske zastati zbog velikih gubitaka i žestokog otpora.

“Spremamo se za nove pokušaje Rusije da napadne Donbas kako bismo nekako intenzivirali svoje kretanje na jugu Ukrajine”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju.

“Okupatori još uvijek ne žele priznati da su u slijepoj ulici i da je njihova takozvana ‘specijalna operacija’ već propala”, dodao je Zelenski.

Njegvo savjetnik Oleksij Arestovič rekao je lokalnoj televiziji da se ruske trupe prebacuju u smjeru Donbasa nakon povlačenja iz Harkiva. “Zadatak ruskih snaga je zauzeti Severodonjeck”, rekao je Arestovič. “Pa, nešto im ne ide”, dodao je.

Severodonjeck je najistočniji grad koji još uvijek drži Ukrajina, a njegov pad bi Kremlju omogućio de facto kontrolu nad Luhanskom.

U međuvremenu, ukrajinska jedinica koja se bori sjeverno od Harkova objavila je da je stigla do ruske granice, uz poruku: “Gospodine predsjedniče, uspjeli smo!”

Ukrainian Ministry of Defence

Ukrajinska vojska priopćila je u ponedjeljak da oko Harkiva “neprijatelj koncentrira svoje glavne napore na zadržavanje svojih položaja i sprječavanje napredovanja naših trupa” u smjeru granice.

Podsjetimo, tijekom proteklih nekoliko dana ukrajinske snage napredovale su prema granici na nekoliko mjesta sjeverno i istočno od Harkiva, drugog po veličini grada u zemlji prije početka invazije, jer su se ruske snage povukle.

Ukrajinski dužnosnici prošli su tjedan rekli da oslobađaju sela na periferiji grada. Njihovo napredovanje prijeti simboličnom neugodnošću protjerivanja snaga Kremlja natrag na vlastitu granicu, dok predstavlja stratešku prijetnju prekida ruskih opskrbnih linija u Ukrajini i njezinim snagama južnije u regiji Donbas.

Komentiraj