Zeleno pivo s kanabisom na ZeGeVegeu

Sanjin Strukic/PIXSELL

U petak i subotu, 7. i 8. rujna na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održat će se 11. po redu ZeGeVege festival. Radi se o, kako organizatori tvrde, središnjem događaju godine u Hrvatskoj o održivom načinu života, etici prehrane i brizi za okoliš. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i glavni organizator festivala, za Nacional je objasnio da je ZeGeVege dio međunarodne manifestacije Veganmania koja se održava u Beču, Münchenu i u još 15 europskih gradova, a ostale festivale ZeGeVege nadmašuje po veličini, brojnosti izlagača i posjećenosti.

“Festival je edukativnog karaktera i na neprofitnoj osnovi organizira ga udruga Prijatelji životinja. Na Trgu bana Jelačića bit će više od stotinu izlagača, sedam restorana, šator u kojemu će se u dva dana održati 22 predavanja i radionice kuhanja, nastupi plesnih skupina te edukativni i aktivistički sadržaji”, rekao je Oman.

Posjetitelji će tako moći obići više od stotinu domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoproizvoda i ko­zmetike koja nije testirana na životinjama, restorane koji će u ponudi imati veganska jela – od brze hrane poput burgera, falafela ili kebaba pa sve do tradicionalnih hrvatskih jela poput štrudli i variva. U ponudi restorana ove godine prvi put bit će soparnik, tradicionalna poljička pita od blitve koja je oduvijek veganska, a ovo jednostavno i ukusno jelo uvršteno je na popis zaštićenih kulturnih dobara nematerijalne baštine. Također, posjetitelji će moći kušati zeleno pivo s ekstraktom kanabisa, a osim izdašne ponude već poznate hrane, moći će se izabrati i crni češnjak, čips od batata ili rajčice, sirove slastice, veganski sladoled… Bit će promocija veganskih slatkih i slanih namaza, sejtana, tofua, tempeha, superhrane, biljnih kobasica, sireva i ćevapa, ekokozmetike i veganske hrane za ljubimce.

“Izlagači na ZeGeVegeu pokazat će da postoje kreativne alternative za sve proizvode koji uključuju iskorištavanje životinja. Iako nam ne trebaju nutritivne ni okusne zamjene i sve što nam treba možemo naći u obilju biljne hrane, izlagači će pokazati da se prelaskom na veganstvo ne mijenjaju navike jer na tržištu postoje i brojna biljna mlijeka, kobasice, paštete, sirevi i drugi proizvodi”, pojasnio je Oman.

Istaknuo je i da svake godine primjećuje sve veće zanimanje izlagača i posjetitelja za festival. Dodao je i da im dolaze izlagači iz inozemstva. “Zanimanje za ZeGeVege toliko je veliko da već nekoliko godina dobivamo prijedloge da hrvatska Veganmania traje tri dana. Zato smo ove godine povećali trajanje ZeGeVegea za dva sata, a o širenju na još jedan dan svakako ćemo razmisliti”, ispričao je Oman. Na ovogodišnjem festivalu organizatori se nadaju premašiti lanjsku brojku od 50.000 posjetitelja.

Komentiraj