ZELENI TRENDOVI: ‘Jedino biodinamički uzgojena hrana je lijek čovjeku’

Autor:

Arhiva Centra dr. Rudolf Steiner, Nikola Zoko, Petar Sabol

Do 2030. sve zemlje Europske unije moraju imati 25 posto poljoprivrede pod ekološkom proizvodnjom, a Gastro&Wine je posjetio rodno mjesto dr. Rudolfa Steinera, vizionara i idejnog utemeljitelja biodinamičkih principa u poljoprivredi

Prije desetak godina na upozorenja stručnjaka o zagađenju zemlje, vode ili zraka te neizbježnim klimatskim promjenama, mnogi su odmahivali rukom. Danas smo svi svjesni toga da se klima mijenja, da smo uništili okoliš i prirodu te zatrovali planet koji nam daje život ne ostavljajući mu vremena i mogućnosti da se obnovi. „Gurao“ je naš planet koliko je mogao, sad je „rekao“ dosta, učinite nešto jer ja više ne mogu. Svijet, a time i Europska unija, našao se pred velikim problemom i konačno smo se pokrenuli, počeli drukčije razmišljati te je donesen Europski zeleni plan za rješavanje navedenih problema. To je nova europska strategija rasta koja će (nadajmo se) Uniju pretvoriti u moderno, ali resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo. Europa do 2050. godine mora postati klimatski neutralna, zaključili su lideri, tako što će se zelenom tehnologijom potaknuti gospodarstvo, stvoriti održivi industrija i promet te smanjiti onečišćenje. Stoga je Europska komisija odlučila pomoći državama članicama EU-a u osmišljavanju i provedbi reformi koje su temelj za zelenu tranziciju i pridonose postizanju ciljeva Europskog zelenog plana.

Doktor Rudolf Steiner, rođen u Donjem Kraljevcu, bio je filozof, društveni reformator i utemeljitelj euritmije, organske arhitekture. FOTO: Arhiva Centra dr. Rudolf Steiner, Nikola Zoko, Petar Sabol

Hrvatska je potpisala taj sporazum i odlučila se za transformaciju prema zelenome, prema očuvanju okoliša, jer do 2030. godine sve zemlje EU-a moraju imati najmanje 25 posto poljoprivrede pod ekološkom proizvodnjom, mora se upola smanjiti upotreba pesticida i umjetnih gnojiva, antibiotika u uzgoju životinja itd.

Začetnik povratka tradicionalnom načinu uzgoja hrane, odnosno idejni utemeljitelj biodinamičkih principa u poljoprivredi, bio je dr. Rudolf Steiner, rođen u međimurskom mjestu Donji Kraljevec. Bio je filozof, društveni reformator, pedagog i znanstvenik svjetskog glasa, utemeljitelj euritmije, organske arhitekture, antropozofske medicine i waldorfske pedagogije.

Zemlju je dr. Steiner smatrao živim organizmom na koji djeluju snage i ritmovi iz svemira, a kvaliteta zemlje je najvažnija za uzgoj. FOTO: Arhiva Centra dr. Rudolf Steiner, Nikola Zoko, Petar Sabol

Rudolfa Steinera mogli bismo nazvati vizionarom. Prije stotinu godina on je upozoravao na to da biljke uzgojene konvencionalno, uz uporabu kemijskih sredstava, neće imati prehrambenu vrijednost i životnu energiju te je predvidio da će kad-tad doći do klimatskih promjena pa je bilježio sva narodna znanja o uzgoju u suradnji s prirodom. Budući da je bio svestrani znanstvenik, sve prikupljeno spojio je s ostalim prirodnim znanostima i postavio osnovne principe biodinamičke poljoprivrede. To su biljna raznolikost, plodored, briga o životinjama, kompostiranje, zelena gnojiva, kompatibilnost biljaka, kultiviranje zemlje, integriranje usjeva i stoke i homeopatska rješenja za uzgoj i životne sile. Također je odredio specijalne kompostne pripravke, posebne folijarne sprejeve (za zaštitu od nametnika), sadnju po kalendaru (sjetveni kalendar) i ritam i način rada. Njegov jedinstven pristup agrikulturi povezuje ekologiju poljoprivrede i organizama s čitavim svemirom, jer priznali mi to ili ne, njegov smo dio, nastali smo od istih elemenata kao i beskrajno prostranstvo oko našeg planeta te na Zemlju i sve nas djeluju svemirske sile i zračenja.

Ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec sa svojim timom radi na širenju biodinamičkog uzgoja hrane i pića. FOTO: Arhiva Centra dr. Rudolf Steiner, Nikola Zoko, Petar Sabol

Danas nas prate alarmantne vijesti o zemlji koja je sve više jalova, dolazi do smanjenja ili potpunog gubitka plodnog humusa, nastaje erozija tla, a akumulirana količina teških metala dostigla je kritičnu razinu što uzrokuje niz štetnih pojava, a naročito zagađenje izvora pitke vode. Velike površine zasađene su isključivo monokulturama, nema bioraznolikosti i time se gubi raznolikost kukaca u tlu i iznad njega te životinjskih vrsta, a nestaju i oprašivači bez kojih biljke ne mogu iz cvijeta razviti plod.

U biodinamičkom vrtlarenju kvaliteta zemlje je najvažnija. Zemlju je dr. Rudolf Steiner smatrao živim organizmom na koji djeluju snage i ritmovi iz svemira. Prema njegovom mišljenju, svako poljoprivredno imanje moralo bi biti samo sebi dostatno, što je danas ponovo vrlo popularna ideja. Na svakom imanju, pa onda i u cijeloj zemlji, trebalo bi postaviti uravnotežen odnos između broja životinja i poljoprivrednih površina na kojima se poštuju plodored i potreba za organskim gnojivima ovisno o pojedinoj kulturi. Štetočine, savjetovao je dr. Steiner, moraju se uklanjati prirodnim sredstvima, a stoka mora što više biti na otvorenom. O svemu tome slušamo gotovo svakodnevno jer to je najjednostavnije i od pamtivijeka poznato rješenje za oporavak zemlje. Ali… kako se vratiti na staro?

‘Biodinamički uzgojena hrana puna je životne snage i ima regenerativna svojstva. Znamo da o hrani ovisi i zdravlje’, kaže dr. sc. Dijana Posavec

Na Centru dr. Rudolfa Steinera, u njegovu rodnom mjestu Donjem Kraljevcu, veliki je zadatak. Centar provodi edukacije i radionice te organizira nacionalne i međunarodne seminare i konferencije iz područja djelovanja i nauka dr. Steinera, a ujedno i upravlja njegovom rodnom kućom koju godišnje posjeti mnogo štovatelja njegove filozofije i ostalih turista. Važno je naglasiti da je Sekcija za biodinamičku poljoprivredu u Goetheanumu uvrstila centar kao edukacijsku točku u svijetu biodinamike, a njihova je misija širenje znanja, iskustva i prakse dr. Steinera s naglaskom upravo na biodinamičku poljoprivredu kao održivo rješenje za izazove koji su postavljeni pred čovječanstvo.

„Ekološki uzgojena hrana je zdravstveno ispravna hrana, ali nije regenerativna, a znamo da o hrani ovisi i zdravlje. Jedino biodinamički uzgojena hrana je lijek čovjeku, puna je životne snage i ima regenerativna svojstva. Ostavština Rudolfa Steinera još je veća jer osim što je održao 367.000 predavanja, postoji ravno sedam metara štiva. Sedam metara ispisanih bilježnica i blokova s promišljanjima ovog genijalca koja se još moraju do kraja istražiti“, rekla je ravnateljica Centra dr. sc. Dijana Posavec, dipl. ing., zahvaljujući kojoj ujedinjeni tim iz Centra i izvan njega radi na širenju biodinamičkog uzgoja hrane i pića, bilo da se radi o edukaciji hobista, malih uzgajivača za vlastite potrebe, OPG-ima, vlasnicima vinograda i vinarima ili većim proizvođačima.

Centar uz pomoć volontera, biodinamičkih uzgajivača, priprema pripravke koji pomažu tlu i biljkama i besplatno ih plasira svima koji žele početi biodinamički uzgoj. FOTO: Arhiva Centra dr. Rudolf Steiner, Nikola Zoko, Petar Sabol

Centar uz pomoć volontera, biodinamičkih uzgajivača, proizvodi pripravke koji pomažu tlu i biljkama ili stvaranju komposta i besplatno ih plasira svima koji žele početi s uzgojem na temelju biodinamike. „Osnovni je biodinamički pripravak ili kako se službeno zove Pripravak 500 (tako je upisan na svjetsku listu lijekova). Radi se o kravljem rogu u koji se nakon čišćenja (Centar ima dozvolu za uzimanje otpada iz klaonica) stavlja izmet krave koja je uzgajana po biodinamičkim principima. Rogove zakapamo u zemlju iza Miholja (blagdan arhanđela Mihaela), a vadimo ih iza Uskrsa. U njima tada više nije izmet već prah, divnog mirisa po šumi, humusu, zdravom tlu. Kada se prema točno propisanim pravilima pomiješa s vodom, on predstavlja najbolji aktivator mikrobioloških aktivnosti u tlu. Njime se prska tlo koje s vremenom postaje plodno, mekano i živo“, objašnjava dr. sc. Dijana Posavec.

‘Osnovni je biodinamički pripravak kravlji rog u kojeg se nakon čišćenja stavlja izmet krave, rog se zakapa u zemlju, a kad se izvadi, unutra je prah…’

Uz gnoj iz roga obavezno se ju i mljeveni kvarc odležan u rogu, silicijev dioksid, gorski kristal koji provodi kozmičku energiju i energiju svjetlosti. Centar radi i kompostne pripravke, koji su također prožeti energijama pojedinih planeta, kako bi ih posredovali biljkama kroz kompost. Pripravak od stolisnika, koji je predstavnik Venere, potiče reprodukciju, kao i pripravak od kamilice koja je predstavnik Merkura. S pripravkom od koprive uspostavlja se ravnoteža između svih kompostnih pripravaka, a predstavnik je Sunca. Svi se pripravci utiskuju u posložen kompost kojim će se nakon određenog vremena oplemenjivati zemlja.

Znamo već koliko su štetna umjetna gnojiva i kemijski pripravci za prskanje, koliko će GMO biljke utjecati na reprodukciju i zdravlje životinja i ljudi, to će se tek pokazati, a biodinamika je potpuno prirodna. Treba naglasiti da su sredstva dozvoljena u eko uzgoju, u biodinamici zabranjena, tako da je certifikat Demeter, prvi certifikat na svijetu, a jedini koji simbolizira uzgoj prema ideji dr. Rudolfa Steinera, vrlo teško dobiti, ali upornost se isplati, što pokazuju i broj uzgajivača i sve veća potražnja za tim proizvodima, od povrća, voća, mesa do sokova i vina. Jer, ono si što jedeš, a cilj nam je svima jesti zdravo, onu hranu koja će našem organizmu davati energiju, nutrijente i djelovati poticajno na obnovu stanica.

Centar dr. Rudolfa Steinera u njegovu rodnom mjestu Donjem Kraljevcu provodi edukacije i radionice te organizira seminare i konferencije iz područja djelovanja i nauka dr. Steinera. FOTO: Arhiva Centra dr. Rudolf Steiner, Nikola Zoko, Petar Sabol


‘VinEko’, prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja

U Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 10. prosinca ove godine održana je prva „VinEko – regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja“.

Na izložbi je sudjelovalo dvadeset izlagača – vinara i maslinara iz Hrvatske i regije koji su predstavili i nudili na kušanje svoje proizvode iz ekološke, organske i biodinamičke proizvodnje, a na posjetiteljima je bilo da ocijene kvalitetu te, prvenstveno, okuse razliku između proizvoda uzgojenih konvencionalnom proizvodnjom i iz ekološkog ili biodinamičkog uzgoja.

Među hrvatskim proizvođačima hrane i pića te uzgajivačima stoke sve više se širi biodinamički uzgoj, ali budući da do certifikata Demeter nije tako lako ni jednostavno doći, jer valja poštovati i primjenjivati strogo propisane uvjete, dobro je znati da Hrvatska trenutno broji oko 6000 poljoprivrednika okrenutih k ekološkoj proizvodnji, među kojima je sve veći broj vinara, od Istre do Plešivice, koji idu u pravcu biodinamike.

„Ovu smo izložbu pripremali u vrlo kratkom roku, ali uspjeli smo okupiti 20 izlagača. Vjerujemo da će dogodine ova izložba porasti i postati regionalno značajna. Ponosni smo na cjelokupni program manifestacije, a naročito na predavače koji spadaju u europski vrh stručnjaka relevantnih za teme biodinamike i prirodnih vina“, izjavila je Irena Lučić iz tvrtke diWine, koja je s partnerom, tvrtkom Indugraf, organizirala ovu manifestaciju.

Spomenuti predavači bili su Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, Zmago Petrič, direktor Guerila wines & Patrič d.o.o. iz Slovenije, i Sergej Stancich, savjetnik Biodynamic Federation Demeter Internationala, sa zajedničkim predavanjem pod naslovom „O biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi, biodinamičkoj proizvodnji vina te certificiranju Demeter standarda“. Drugo predavanje, naslovljeno „Prirodna vina u ugostiteljstvu i na tržištu – pomodni trend ili održiva budućnost?“ održao je Nenad Trifunović – Vinopija, vodeći hrvatski vinski bloger i direktor poslovnog razvoja u tvrtki Wine&More.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.