Zeleni potvrdili ulazak u koaliciju s austrijskim konzervativcima

Članovi austrijske stranke Zeleni u subotu su glasali za ulazak u koalicijsku vladu s konzervativnom Narodnom strankom (OVP) Sebastiana Kurza, čime je, nakon što su to učinili konzervativci, uklonjena zadnja prepreka formiranju nove koalicijske vlade.

Od 276 člana stranke koji su glasali o ulasku u koaliciju, njih nešto više od 93 posto glasalo je za.

Potrebna je bila natpolovična većina.

Nova vlada, na čijem će čelu biti predsjednik OVP-a Sebastian Kurz, sada može položiti zakletvu u utorak.

Čelnik Zelenih Werner Kegler bit će vicekancelar.

To će biti prva konzervativno-zelena vlada u Austriji na državnoj razini.

Koalicijski partneri žele da Austrija ima pionirsku ulogu u Europu po pitanju klimatskih promjena te koalicijski sporazum predviđa klimatski neutralnu Austriju do 2040.

Jedna od mjera koje bi trebale tome pridonijeti je povećanje cijena letova.

Koalicijskim je sporazumom dogovorena i zabrana nošenja burki za djevojčice mlađe od 14 godina.

Godine 2017. Kurz je prekinuo veliku koaliciju narodnjaka i i socijaldemokrata, izazvao prijevremene izbore i pobijedio.

Ušao je u koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom strankom. Nakon objavljivanja “Ibiza videa”, u kojem je desničarski vicekancelar i čelnik slobodnjaka Heinz-Christian Strache snimljen kako tajno nudi državne ugovore  potencijalnoj ulagačici, koja se predstavljala kao osoba bliska ruskom oligarhu, prekinuo je koaliciju ÖVP i FPÖ.

Nakon toga parlament mu je izglasao nepovjerenje, a tri mjeseca kasnije u rujnu na prijevremenim parlamentarnim izborima ponovno odnosi veliku pobjedu.

Komentiraj