HINA/ Zvonimir KUHTIÆ/ ik

Zeleni forum upozorava HND da je nagrada Velebitska degenija u funkciji marketinga HEP-a

Zeleni forum, koordinacija 44 udruge za zaštitu okoliša iz cijele Hrvatske, uputio je pismo Hrvatskom novinarskom društvu i Zboru novinara za okoliš HND-a u kojem ističe da je njihova nagrada za okolišno novinarstvo “Velebitska degenija” u funkciji HEP-ova zelenog marketinga te da bi bila vjerodostojnija kada bi iza nje stajao okolišno odgovorniji donator.

Zbor novinara za okoliš HND-a raspisao je natječaj za novinarsku nagradu za zaštitu okoliša “Velebitska degenija”, koja je do sada dodijeljena 18 puta. Najprije je nagradu sponzorirala tvrtka APO, koja je postala dio HEP grupe, a od 2016. godine je prestala postojati pa je HEP preuzeo sudjelovanje u nagradi.

Razlog HEP-ove donacije je isključivo korporativna promocija putem “greenwashinga”, a to je tvrtka čiji su projekti poput TE Plomin C, HE Ombla, itd. pod velikom kritikom organizacija za zaštitu okoliša. Stoga držimo da bi Hrvatsko novinarsko društvo trebalo znati prepoznati “greenwashing” i onemogućiti ga u svom djelovanju, kaže se u pismu.

“Greenwashing” je lažno, djelomično točno ili prikriveno “ozelenjivanje” nekog proizvoda ili tvrtke kako bi oni stekli naklonost javnosti da se ponašaju u skladu s prirodom.

Zeleni forum posebno zamjera HND-u da u ocjenjivačkom odboru nagrade ima predstavnike odnosa s javnošću energetskih tvrtki umjesto da imenuje predstavnike relevantnih okolišnih organizacija ili znanstvenike koji su se istakli brigom o okolišu.

Komentiraj