HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Zeleni aktivisti protiv Bandićeva plana gospodarenja otpadom

Zelena akcija i udruga UZOR iz Resnika u srijedu su zatražile izmjene predloženog Plana gospodarenja otpadom, kojim, kako tvrde, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokušava “progurati” niz svojih zastarjelih ideja, uz ostalo i  izgradnju centra za gospodarenje otpadom u Resniku u koji bi se dovozilo i smeće iz Zagrebačke županije.

Plan ne poštuje najbolju praksu te je zdravstveno, financijski, ekonomski i ekološki štetan za sve građane Zagreba i okolice za dugoročno razdoblje, te će rezultirati povećanjem mjesečnih računa zbog plaćanja kaznenih penala EU, poručile su udruge uoči završetka jednomjesečne javne rasprave o Strateškoj studiji o utjecaju Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba na okoliš, koja danas završava.

Povodom završetka javne rasprave, udruge su održale performans i konferenciju za medije te ustvrdila kako taj plan neće  dovesti do povećanja recikliranja  jer se njime otpad tretira kao smeće, a ne kao vrijedna sirovina.

Marko Košak iz Zelene akcije prozvao je gradonačelnika Milana Bandića za “nastavak besramnog preskakanja procedure, samovolje i štetnih dogovora kojima već više od 17 godina koči napredak sustava recikliranja“.

Udrugama je sporno  i što je predviđena priprema otpada za spaljivanje  “bez studije izvedivosti kojom bi se odabralo najbolju tehnologiju i definiralo kapacitete”.

“Prije izrade studije, gradska vlast već zna koju će tehnologiju koristiti. Očigledno se želi izbjeći usporedba s boljim tehnologijama koje bi dokazale da je spaljivanje nepotrebno. Uzrok tome je zasigurno i želja gradonačelnika Bandića da spaljuje otpad, iako su mu gradski zastupnici micanjem spalionice iz Prostornog plana poručili da je spaljivanje neprihvatljivo“, dodao je Košak.

Među lošim idejama prijedloga Plana aktivisti ističu i odvajanje putem neefikasnih spremnika na javnim površinama bez kontrole, izgradnja odlagališta opasnog azbestnog otpada blizu naselja u Resniku, neznatna ulaganja u prioritetne mjere, poput izgradnje centara za ponovnu uporabu i kućnog kompostiranja, te brojne druge na koje su udruge upozorile komentarima u sklopu javne rasprave.

Udruge su stoga pozvale građane da do kraja današnjeg dana upute komentare na prijedlog Plana, a gradsku vlast da izmijeni prijedlog te da nakon dvogodišnjeg kašnjenja donese kvalitetan plan kojim bi se nagomilani problemi s otpadom napokon počeli rješavati.

Komentiraj