ZELENA AKCIJA: “Prestanite koristiti jednokratnu plastiku, jedemo je sve više”

Prestanite koristiti jednokratne plastične proizvode, jer sve više plastike završava u našim tanjurima, upozorila je Zelena akcija (ZA) na današnjem performansu u Zagrebu, održanom u povodu Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica.

ZA je pozvala Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da što prije donese propise koji će utjecati na potrošače i proizvođače, ali i na trgovce, da smanje korištenje, proizvodnju i prodaju plastičnih proizvoda.

Voditelj programa gospodarenja otpadom ZA Marko Košak podsjetio je na poguban utjecaj plastike na okoliš.

“Sve je više plastike na našim tanjurima. Mikroplastika nastaje kada se plastični proizvodi razgrađuju, a završava u našoj hrani i vodi. To dugoročno šteti ljudskom zdravlju”, naglasio je Košak, podsjećajući da od polovine 2021. u EU stupa na snagu zabrana korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda.

Ovog će mjeseca ZA održati niz akcija pod nazivom “Srpanj bez plastike”, u kojima će važno mjesto imati i upozorenja o plastici u moru. “Jadran je proglašen jednim od tri najzagađenija europska mora baš zbog količine mikroplastike u njemu”, upozorio je Košak.

Komentiraj