ZELENA AKCIJA: “Čestice nad Zagrebom su vrlo štetne, za ovo je kriv Bandić”

Zelena akcija u četvrtak je u priopćenju poručila kako je nevjerojatno da nadležni tvrde da nema onečišćenja zraka u Zagrebu nakon požara na Jakuševcu, jer, kažu, podaci pokazuju suprotno i da su u zraku vrlo štetne čestice, a od Grada Zagreba i Ministarstva zaštite okoliša traže da preuzmu odgovornost.

Njihovo Vam priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Zelena akcija traži da Grad Zagreb, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, preuzmu odgovornost za jučerašnji požar na Jakuševcu i
ugrožavanje zdravlja građana i građanki Zagreb te provedu detaljnu istragu uzroka požara. Žalimo zbog jučerašnjeg požara na Jakuševcu te smo izrazito zabrinuti za posljedice po zdravlje svih građana i građanki Zagreba, a posebno onih koji žive u neposrednoj blizini odlagališta otpada. Naime, mjerna stanica u Dugavama je u četiri sata ujutro izmjerila čak 292.85 µg/m3 lebdećih čestica u zraku, dok su uobičajene vrijednosti oko 20! Te su čestice vrlo štetne jer se mogu nakupljati na plućima i dišnim putevima.

Nevjerojatno je kako nadležna tijela cijelo vrijeme tvrde da “nema zagađenja zraka”, dok sadašnji podaci govore nešto sasvim drugačije.
Time vlasti vrijeđaju intelekt građana i građanki Zagreba koji još uvijek na svojoj koži osjećaju posljedice požara te zabrinuto zovu Zelenu akciju jer nemaju povjerenje u nadležne institucije.

Smatramo kako nisu poduzete sve potrebne mjere kako bi se ovakve situacije spriječile te je ovo posljedica dugogodišnjeg nemara od strane gradonačelnika Bandića i njegove štetne politike gospodarenja otpadom. Umjesto da se poduzimaju mjere sanacije i postupnog zatvaranja
Jakuševca, jedino što Grad Zagreb radi jest da produžuje životni vijek ovog opasnog odlagališta otpada uz blagoslov Ministarstva.

Dodatno, praćenje kvalitete zraka u Novom Zagrebu je vrlo loše, a posebno u blizini odlagališta otpada Jakuševec. Nevjerojatno je kako nema niti jedne mjerne stanice u Jakuševcu s obzirom da je ovo odlagalište konstantan izvor zagađenja zraka i predstavlja opasnost od havarija poput sinoćnjeg požara. Podsjećamo i da se nesreće u postrojenjima za otpad diljem Hrvatske događaju konstantno proteklih godina te smo već pozivali na poboljšanje sigurnosnih standarda, no Ministarstvu to očigledno nije prioritet”, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Komentiraj