ŽELE U VIJEĆE SIGURNOSTI Merkel se pridružila glasovima Brazila, Indije i Japana

EPA/MICHAEL KAPPELER

Njemačka kancelarka Angela Merkel se u subotu pridružila glasovima čelnika Brazila, Indije i Japana kojima traže da te zemlje uđu u prošireno i reformirano Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Merkel je u sklopu summita UN-a o razvoju ocijenila da bi Vijeće sigurnosti s više stalnih članica moglo bolje rješavati velike međunarodne krize.

Vijeće sigurnosti sada ima samo pet stalnih članica s pravom veta: SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, dok se deset privremenih bira na dvogodišnji mandat.

 

  • Merkel je ocijenila da su zemlje G4 legitimni kandidati za stalne članice u vijeća. Četiri zemlje međusobno podupiru kandidature.

 

“Učinkovitije i reprezentativnije Vijeće sigurnosti je potrebnije nego ikada za rješavanje kriza i sukoba koji su izbili posljednjih godina”, zatražile su te četiri zemlje u zajedničkom priopćenju.

Rezulatat podjela između pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta u pogledu velikih sukoba, poput onih u Siriji ili Ukrajini, je nemogućnost donošenja bitnih odluka u rješenju tih kriza.

Merkel se sastala s brazilskom predsjednicom Dilmom Rousseff, indijskim premijerom Narendrom Modijem i japanskim premijerom Shinzom Abeom na razgovoru o zajedničkoj kandidaturi.

Opća skupština UN-a je ranije tijekom rujna dogovorila teksta mogućih reformi Vijeća, ali Kina, SAD i Rusija su ga odbili potpisati.

Komentiraj