Nakon što su rezultati referenduma u Velikoj Britaniji u petak pokazali da je 51,9 posto za izlazak iz Europske unije, Živi zid je na na svom službenom facebooku proglasio Brexit pobjedom, poručivši kako je vrijeme da i Hrvatska raspiše referendum za napuštanje EU-a.

“Velika Britanija je napustila EU. Kreće raspad Europske unije! Vrijeme je da i Hrvatska raspiše referendum za napuštanje EU i da svi političari koji su nas u nju na prevaru uveli za to i kazneno odgovaraju”, poručio je Živi zid na facebooku.

Po konačnim rezultatima referenduma, za izlazak iz EU-a glasovalo je 51,9 posto Britanaca, odnosno 17,4 milijuna građana, a 48,1 posto ili 16,1 milijun bilo je za ostanak u EU.

Tepeš: Odluka iznenađujuća, bez dramatičnih promjena za Hrvatsku

Predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš rekao je u petak Hini da trenutno nije za raspisivanje referenduma za izlazak Hrvatske iz EU, no ocjenjuje da će odluka Britanaca dovesti do povećanja euroskepticizma u zemljama EU-a.

Referendumska odluka o izlasku Velike Britanije iz EU za njega je, kaže, osobno iznenađujuća, no smatra da ne bi trebala za Hrvatsku značiti dramatične promjene.

“Osobno je iznenađujuća, pogotovo jer su ankete pokazivale da će to biti blaga prednost za one koji žele da Velika Britanija ostane u EU-u”, kazao je Tepeš. Ocjenjuje da će sada biti zanimljivo vidjeti kako će se rezultat tog referenduma odraziti na Škotsku i Sjevernu Irsku i njihov status u Ujedinjenom Kraljevstvu, budući da su one bile za ostanak u EU.

“Smatrao sam da će drugačije završiti referendum, iako se načelno zadnjih godina vidio veliki porast euroskepticizma u Velikoj Britaniji. Vidimo da je unutar samih vladajućih konzervativaca rastao taj euroskepticizam, a to se pogotovo vidjelo na njihovim zadnjim parlamentarnim izborima”, dodao je.

U kontekstu EU-a, ističe Tepeš, to je sigurno potres ali što se tiče same Hrvatske ocjenjuje da to ne bi trebalo značiti dramatične promjene.

Komentiraj