ŽELE GA UŠUTKATI? ZET šikanira sindikalca-zviždača koji godinama upozorava na nepravilnosti u tvrtki

Autor:

Neven Brnjas, predsjednik Sindikata radnika ZET-a

Marin Hižar/Nacional

Neven Brnjas, predsjednik Sindikata radnika ZET-a (Zagrebački električni tramvaj), javio se Nacionalu kako bi se požalio na, kako kaže, politički revanšizam i šikaniranje koje je doživio od kontrolorke bolovanja dr. Marije Ivanković, a koja ga je grubo, neprilično i neutemeljeno optužila da je prekršio zakon, jer se njegovo ime uoči nedavnih parlamentarnih izbora našlo na predizbornoj listi Radničke fronte Katarine Peović.

Na pitanje Nacionala koji je konkretan razlog kontrolorka bolovanja imala za takvo postupanje, Brnjas kaže da je kontrolorka njegovoj liječnici obiteljske medicine kazala da je on uoči nedavnih parlamentarnih izbora bio postavljen na predizbornu listu Radničke fronte te da je s time prekršio obveze privremene nesposobnosti za rad, odnosno bolovanja. Brnjas je, naime, od početka ove godine na bolovanju nakon pretrpljene prometne nesreće.

No to nije bilo sve. „Moja liječnica obiteljske medicine mi je kazala da su  kontrolorki zasmetale moje objave na mojem Facebook profilu u kojima sam godinama upozoravao na brojne nepravilnosti u ZET-u, loše održavanje tramvaja i loše uvjete rada u servisima tramvaja, kvarove na vozilima koji ugrožavaju sigurnost prometa i kršenje radničkih prava.“

Brnjas je, kako nam je sam ispričao, radio u ZET-u pune 22 godine, od toga osam godina kao vozač tramvaja, a zadnjih 15 godina kao referent bez konkretnih radnih zadataka, i to temeljem ugovora koje mu je tvrtka protuzakonito produžavala svakih šest mjeseci sve do prije 12 godina kada je jedan od tih privremenih ugovora po vrlo sumnjivoj zakonskoj proceduri preimenovan u trajni ugovor.  S takvim ugovorom Brnjas i danas radi u ZET-u.

„Kad su me prije nešto više od 14 godina iz zdravstvenih razloga premjestili na radno mjesto referenta, ponudili su mi privremeni ugovor u trajanju od šest mjeseci uz objašnjenje da će to trajati samo dok mi ne nađu adekvatno radno mjesto, budući da sam magistar prometnih znanosti.

06.03.2024., Zagreb – Tramvaj linije 8 kod Langovog trga naletio je na musku osobu koja se nalazila na tracnicama. Intervencijom vatrogasaca osoba je spasena te prevezena u bolnicu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

A to ‘privremeno’, kaže, traje već gotovo 15 godina. Budući da nije htio više potpisivati takve ugovore 2009. godine je temeljem utvrđene nesposobnosti za rad otišao u invalidsku mirovinu.

No i nakon odlaska u mirovinu, koja se dogodila ju vrijeme gradonačelnikovanja Milana Bandića, nastavio je raditi na istim poslovima na vlastiti zahtjev, jer je, kako sam kaže, kao sindikalni predstavnik htio pomoći radnicima ZET-a da ostvare svoja prava i da se poboljšaju uvjeti rada u tvrtki.

Brnjas: Kontrolorka bolovanja me posprdno nazvala „sindikalijom“

Na samom kraju prošle godine doživio je težu prometnu nesreću u kojoj je pretrpio ozljedu kralježnice i od tada je pa sve do danas na višemjesečnom bolovanju.

No početkom svibnja ove godine, nakon četiri mjeseca bolovanja, iz ZET-a je dobio službeni poziv da se javi kontrolorki bolovanja, uz objašnjenje da su u tvrtki uočili da je bio postavljen na predizbornoj listi Radničke Fronte Katarine Peović u 1. izbornoj jedinici čime je, kako su napisali, prekršio uvjete privremene nesposobnosti za rad.

„Odazvao sam se pozivu i 2. svibnja ove godine javio sam se liječnici Mariji Ivanković, kontrolorki bolovanja, koja me odmah s vrata napala posprdnim riječima ‘vi ste nekakav sindikalija?’, na što sam odgovorio da nisam ‘sindikalija’ već legitimni predsjednik Sindikata radnika ZET-a. Nakon toga me vrlo grubo i nepriličnim riječima optužila da sam prekršio zakon jer sam bio postavljen na predizbornu listu Radničke fronte“, pripovijeda nam Brnjas.

„Iako u mojoj dokumentaciji piše da imam ozljede kralježnice, liječnica Ivanković je od mene zatražila da radim čučnjeve, što sam odbio jer to nisam u stanju učiniti. Potom me uhvatila za glavu i protiv moje volje mi na silu htjela pomicati glavu lijevo i desno, što joj nisam dozvolio.

Na kraju me lažno optužila da se nisam javljao svojoj liječnici obiteljske medicine na povremene preglede, što nije istina jer sam se svakom pozivu moje liječnice odazvao. Kad sam mojoj liječnici obiteljske medicine ispričao za što me dr. Ivanković optužuje moja me liječnica u čudu pitala otkud joj podatak da se nisam javljao, jer ona to nikada nikome nije rekla i da to nije istina“, pripovijeda dalje Brnjas.

Kontrolorka bolovanja dr. Marija Ivanković u svojem je izvještaju, kaže Brnjas, napisala da je zdrav i sposoban za rad, te ga je poslala na nastavak terapije, s tim da preporučuje da se odlazak na terapije tijekom radnog vremena pravda pojedinačno , uz izvješća o satima izostanka s radnog mjesta.

„To mi tek nije bilo jasno. Rekla je da sam zdrav i sposoban za posao, ali me šalje na daljnjih osam terapija“ čudi se Brnjas, dodajući da kompletnu komunikaciju sa dr. Marijom Ivanković može dokazati.

HZZO: Navođenje imena osobe na bolovanju na predizbornu listu nije kršenje Zakona o obveznom osiguranju

Provjerili smo stoga je li Brnjas samom činjenicom da je bio naveden na predizbornoj listi Radničke fronte doista prekršio zakon, te smo takvo pitanje uputili  Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje koje isplaćuje naknadu u slučaju dugotrajnog bolovanja.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju izričito propisuje da osiguranik nema pravo na naknadu plaće ako za vrijeme privremene nesposobnosti za rad radi odnosno obavlja poslove osnovom kojih je obvezno zdravstveno osiguran, obavlja ugovorene poslove temeljem ugovora o djelu te bilo koje druge poslove kao što su poljoprivredni radovi i sl.

S tim u vezi, radnik koji je u korištenju prava na naknadu plaće tijekom privremene nesposobnosti za rad ne smije tijekom korištenja ovoga prava raditi niti obavljati bilo koje druge poslove, s obzirom da će u suprotnom izgubiti pravo na naknadu plaće na teret sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja“, stoji u odgovoru HZZO-a.

Slijedom navedenog, navođenje imena osobe koja je ujedno privremeno nesposobna za rad (i po toj osnovi prima naknadu plaće) na predizbornoj listi političke stranke ne povlači za sobom automatski gubitak prava na naknadu plaće, navodi HZZO.

Prestanak prava na naknadu plaće dogodio bi se, kako dalje stoji u odgovoru HZZO-a, tek ako bi se utvrdilo da je radnik obavljao bilo kakve poslove i zadatke ili aktivno sudjelovao u predstavljanjima i predizbornim aktivnostima stranke na čijoj je listi.

Dr. Ivanković pojam „invalida rada“ stavlja pod navodnike i tako dovodi u pitanje legitimno rješenje HZMO-a

Drugim riječima, samim pojavljivanjem svojega imena na listi Radničke fronte u 1. izbornoj jedinici Neven Brnjas nije prekršio Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, te samim time i pozivanje od strane kontrolorke bolovanja dr. Ivanković nije bilo zakonski utemeljeno, tim više što Brnjas ni u jednom trenutku nije aktivno sudjelovao u predizbornoj kampanji.

U Stručno-medicinskoj ocjeni koju je izdala dr. Marija Ivanković stoji izrijekom: „Navodi da je po struci magistar prometa te da nema radnog mjesta jer je navodno cca 15 godina „invalid rada“ i nema sklopljen ugovor o radu u skladu s ocjenom HZMO te sukladno tome prije PNR (privremene nespospobnosti za rad) nije radio ništa – bez radnog mjesta, samo je svaki dan dolazio na posao.“

Dr. Ivanković, dakle, samoinicijativno konstataciju o invalidu rada stavlja u navodnike, dovodeći tako u pitanje rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje od 25. ožujka 2009. kojim se Nevenu Brnjasu priznaje pravo na invalidsku  mirovinu jer mu je „zbog bolesti nastala profesionalna nesposobnost za rad“. To je rješenje u posjedu Nacionala.

Obratili smo se i Upravi ZET-a, kojoj je na čelu Marko Bogdanović kojega je nakon lokalnih izbora 2021. na to mjesto imenovao novi gradonačelnik Tomislav Tomašević, te smo tražili odgovor na pitanje tko je od odgovornih djelatnika ZET-a naložio kontrolu bolovanja Nevena Brnjasa i temeljem kojih argumenata.

Zatražili smo također i da prokomentiraju činjenicu da je dr. Ivanković u spomenutom izvješću kvalifikaciju invalida rada stavila pod navodne znakove, iako g. Brnjas posjeduje rješenje o invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad, te da nam odgovore na pitanje temeljem kakvog ugovora Brnjas radi u ZET-u, na kojem radnom mjestu i s kojim zadacima.

Iz ZET-a je stigao odgovor u kojem se navodi da je „prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju propisana mogućnost da poslodavac Zavodu podnese zahtjev za kontrolu opravdanosti privremene nesposobnosti osiguranika, što je u ovom slučaju učinjeno“, te da se u ovom slučaju, kako tvrde, „radi o rutinskoj aktivnosti“.

ZET, stoji dalje u odgovoru, nije zaprimio Izvještaj citirane liječnice, te se zbog toga ne mogu očitovati. „Što se radno-pravnog i zdravstvenog statusa radnika tiče, nismo u mogućnosti iznositi podatke o navedenom, s obzirom na odredbe o zaštiti obrade osobnih podataka“, stoji na kraju odgovora u kojem se posebno naglašava da „ZET kao poslodavac, u cijelosti postupa sukladno važećim zakonima i ostalim propisima“.

Iako iz ZET-a, dakle, cijelu priču objašnjavaju posve legalnom i pravno utemeljenom, teško je oteti se dojmu da je ime Nevena Brnjasa na predizbornoj listi Katarine Peović neutemeljeno i protuzakonito iskorišteno za pritisak na očito nepoćudnog radnika, sindikalnog predstavnika i zviždača koji upozorava na brojne nepravilnosti koje se godinama gomilaju u ZET-u.

Takvu je praksu novo rukovodstvo ZET-a očito naslijedilo od nekadašnje gradske administracije Milana Bandića i tako nastavilo u istom tonu, uz to kršeći i dalje zakon jer i dalje ne rješavaju problem pravno suspektnog trajnog ugovora o radu.


UVJETI PRENOŠENJA ČLANAKA: Svi članci objavljeni u izdanjima Nacional News Corporationa njegovo su vlasništvo. Nacional News Corporation dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka iz svojih izdanja u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka isključivo kao kratku vijest od najviše deset redaka (300 znakova) uz obavezno navođenje izvora. Nacional News Corporation tužit će prekršitelje pred sudom u Zagrebu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
ljerka.d.

prije 1 mjesec

I uvijek iznova potvrda da se Hrvati dijele na 2/3 katolika i 1/3 postenih ljudi.