Zdravstveno stanje američkog kongresnika Stevea Scalise poboljšava se proteklih 36 sati nakon što je ranjen u napadu na republikanske zastupnike koji su u srijedu ujutro trenirali nedaleko Washingtona za dobrotvornu bejzbol utakmicu, objavio je kirurg u petak.

“Njegovo stanje ostaje kritično”, kazao je dr. Jack Sava, ravnatelj hitne službe bolnice MedStar Washington. “Ima dobre izglede za odličan oporavak”.

Scalise (51) je zadobio ozljede unutarnjih organa, prijelome i teško krvarenje nakon što je na njega poluautomatskim oružjem pucao ljevičarski ekstremist.

Bio je životno ugrožen kad je dopremljen u bolnicu u srijedu i primio je mnogo jedinica krvi te je podvrgnut dvama operativnim zahvatima.

Scalise će morati proći još operacija i bit će još tjednima u bolnici, kazao je njegov liječnik. Zbog toga što je metak raspao u njegovu tijelu može biti mnogo krhotina no ljiečnici ih neće sve pokušati ukloniti.

Liječnik kaže da će Scalise, nakon što se oporavi, moći hodati a nada se da će i trčati.

Napadač  James Hodgkinson (66) iz St. Louisa i preminuo je nakon što je na njega pucalo osiguranje kongresnika.

Kod Hodgkinsona je pronađen popis republikanskih zastupnika na kojem su i Mo Brooks i Jeff Duncan, koji su bili na treningu te Trent Franks koji nije bio. Policija smatra da se radi o popisu meta, prema novinskim izvješćima.

Komentiraj