Zdravstveni sindikati ne odustaju od povećanja plaća, danas nastavak pregovora

Danas u 9 sati u Ministarstvu zdravstva pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata počet će pregovarati o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako će sindikate zamoliti za strpljenje, da sačekaju 15-20 dana dok Ministarstvo financija ne napravi izračune i Vlada o tome ne postigne suglasje. Uvjeren je, kaže, da će Vlada odluku o povećanju plaća u zdravstvu donijeti u idućih mjesec dana.

Posljednjeg dana mjeseca srpnja u Ministarstvu zdravstva potpisano je produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. Ipak, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća – za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

Komentiraj