‘Zdravko Pevec opet izigrava žrtvu i falsifikatima pokušava reketariti tvrtku Pevex’

Nacional otkriva da u Pevexu pripremaju žestoki protuudar protiv Zdravka Peveca zbog njegovih najnovijih postupaka kojima je ponovno iziritirao vlasnike jedne od najvećih hrvatskih trgovačkih tvrtki, između ostaloga baratajući krivotvorenim dokumentima

Propali tajkun Zdravko Pevec, nekadašnji vlasnik velikog trgovačkog lanca osuđen na zatvorske kazne zbog malverzacija i utaje poreza, koji posljednjih mjeseci najavljuje ponovno pokretanje biznisa i ustraje u tvrdnjama da mu je bivša tvrtka „oteta“, u ozbiljnim je pravosudnim problemima. Protiv njega se vodi kazneni postupak zbog krivotvorenja dokumenata na osnovu kojih današnjim vlasnicima tvrtke Pevex želi oduzeti pravo na žigove i slogane, no to je tek početak. Kako Nacional doznaje, zbog najnovijih postupaka kojima je ponovno iziritirao vlasnike jedne od najvećih hrvatskih trgovačkih tvrtki, Zdravku Pevecu sprema se žestoki protuudar. „Njegovo ponašanje je naprosto skandalozno: umjesto da se barem iz pristojnosti povuče iz javnosti zbog više tisuća radnika i dobavljača koje je ostavio zakinutima, on ponovno izigrava žrtvu i plasira neistine i manipulacije. A pored toga, zapravo nas pokušava reketariti. Sada će na vidjelo izaći podaci o njegovim dugovima koje je vješto izbjegao platiti, skrivenoj imovini koju je uspio sačuvati i kriminalu kojim se očigledno i dalje bavi“, rekao je jedan od sugovornika blizak današnjem Pevexu.

Nacional je na uvid dobio i opsežnu dokumentaciju koja podržava te tvrdnje: u njoj su detaljno opisane financijske i nekretninske manipulacije obitelji Pevec i njihovi višegodišnji pothvati kojima pred sudovima i drugim institucijama – doduše, uglavnom bezuspješno – pokušavaju prisvojiti višemilijunske prihode tvrtke koju su upropastili i koja je tek nakon odlaska u stečaj i dolaska novih vlasnika postavljena na zdrave noge pa danas ostvaruje profit od više stotina milijuna kuna.

Ivan Bubalo, predsjednik Uprave tvrtke Pevex (u sredini) na otvorenju prodajnog centra u Križevcima s Darkom Korenom, županom Koprivničko-križevačke županije i gradonačelnikom Marijom Rajnom. FOTO: Josip Regovic/PIXSELL

Zdravko i Višnja Pevec koncem ožujka su u Vrbovcu, uz postojeću trgovinu veleprodaje, otvorili prvu maloprodajnu trgovinu, i to u garaži iz koje su prije trideset godina krenuli u privatni biznis. Tvrtka preko koje posluju danas se zove Pevec oprema. Tom prilikom ponovili su tvrdnje o sebi kao žrtvama sustava i urote skovane kako bi ih se razvlastilo. „Oduzeli su nam svu imovinu, a da bi opravdali izvlaštenja i pritvor, na kraju su nas morali nešto i kazniti. Da smo lopovi, da smo nešto ukrali, onda bismo trebali ležati u zatvoru 20 godina, a kad ništa ne ukradete, već dapače, ostavite sve svoje unutra, onda je to tužno i žalosno. Ali narod to apsolutno prepoznaje i zato tako velika podrška svih građana, ma čitavog naroda“, kazao je, između ostalog, Zdravko Pevec. Na svoj novi dućan postavio je prepoznatljivi logo pijetla i zelene boje te najavio da slijedi otvaranje i novih – najprije u Bjelovaru, a potom u Zagrebu i ostatku države. Upravo oko toga vodi se niz sporova, ali i kazneni postupak protiv samog Zdravka Peveca u kojemu se, zasad, branio šutnjom.

„Prije podnošenja tužbe u siječnju 2014. kojom Zdravko Pevec od tvrtke Pevec d.d. (sada PEVEX d.d.) traži višemilijunsku isplatu za neovlašteno korištenje autorskog djela kojeg smatra da je autor, a odnosi se na stiliziranog pijevca, osobno ime i slogan ‘Kupujte s osmijehom’, kao i neutvrđenu korist koju smatra da je tvrtka stekla ne zbog svoga poslovanja nego isključivo zbog njega kao ‘omiljenog narodskog čovjeka’, putem odvjetnice obratio se tadašnjem predsjedniku uprave sa zahtjevom za sklapanje sporazuma oko autorskih prava za koja je smatrao da mu pripadaju, jer do tada, budući da je bio vlasnik tvrtke, to pravo nije bilo regulirano pisanim sporazumom. Nepostojanje sporazuma iznio je Zdravko Pevec i u samoj tužbi, kao i u žalbi koju je podnio“, opisuje se u kronologiji koju je Nacional dobio na uvid. Pevec je pravomoćno izgubio spor u rujnu 2019. godine, odbijenu su mu i prijedlozi za ponavljanje postupka, no Vrhovni sud uvažio je dva od šest njegovih razloga za reviziju za koju se ne očekuje da će biti riješena u idućih nekoliko godina.

No Zdravko Pevec u međuvremenu je Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo podnio zahtjeve za proglašenje ništavnim više žigova koje je sama tvrtka registrirala počevši od 2004. godine, a tome je priložio misteriozno otkrivenu kopiju ugovora koji je, navodno, sam potpisao s vlastitom tvrtkom još 2003. godine. I za koji je prethodno tvrdio da ne postoji.

‘Izaći će podaci o Pevecovim dugovima koje je izbjegao platiti, skrivenoj imovini koju je sačuvao i kriminalu kojim se očigledno i dalje bavi’, kaže jedan od sugovornika blizak današnjem Pevexu

Pevex potom zbog krivotvorenja isprave i sprječavanja dokazivanja podnosi protiv njega kaznenu prijavu, optužnica postaje pravomoćna u prosincu prošle godine, a postupak se trenutno vodi pred sudom u Zlataru. U međuvremenu Zdravko Pevec podnosi nove zahtjeve za ništetnost čak i žigova pod nazivom „Pevex“, a tvrtka, s druge strane, nad njim provodi ovrhu zbog žigova Peveca kao fizičke osobe. Nad njima stječe vlasništvo, između ostalog, zahvaljujući iznosu od 3,9 milijuna kuna koji je dosuđen u kaznenom postupku protiv bračnog para Pevec, u kojemu je pravomoćno dokazano da su krivi za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza od 27 milijuna kuna.

„Simptomatično je da većinu tih predmeta pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo rješava ista osoba koja svoja rješenja tempira u trenutku kada to Pevecu odgovara, koja ih obrazlaže neobično opširnim – ali i potpuno identičnim u svim slučajevima – tvrdnjama, te kojoj Upravni sud uporno ruši odluke koje ona donosi iznova. U jednom predmetu ta osoba čak je napisala da tvrtka inzistira na postupcima ‘kako bi iznudila rješenje u svoju korist’, što je notorni apsurd, a sama riječ ‘iznuda’ sugerira da se čak radi o kaznenom djelu. Istina jest da Zdravku Pevecu ništa nije oduzeto, nego je proveden zakonom propisani stečajni postupak zbog duga od gotovo tri milijarde kuna. On danas bez stvarne namjere ponovno pokreće poslovanje, koristi žigove tvrtke, u medijima se promovira kao narodski čovjek i pokušava prikazati da postoje elementi za sklapanje neke vrste nagodbe – za što nema nikakve šanse“, rekao je za Nacional sugovornik upućen u sadržaj spomenutih sporova blizak Pevexu.

Trgovački lanac Pevec nekoć je zapošljavao oko četiri tisuće ljudi, a koncem 2009. godine završio je u stečaju. Bračni par Pevec pritvoren je zbog sumnji u poreznu pronevjeru i nakon punih devet godina osuđen jer je stavljao novac tvrtke na privatni račun u Austriji i tako umanjivao poreznu osnovicu, odnosno oštetio državni proračun za 26,8 milijuna kuna i tvrtku za 3,9 milijuna kuna.

Bračni par Pevec 2009. pritvoren je zbog sumnji u poreznu pronevjeru i osuđen jer je stavljao novac tvrtke na privatni račun u Austriji i tako oštetio državni proračun za 26,8, a tvrtku za 3,9 milijuna kuna

Zdravko Pevec u zatvoru je proveo 11 mjeseci i pohvalio se da je ondje proizveo 50 tona povrća, a Višnja Pevec dobila je 730 sati rada za opće dobro. No puno više štete proizveli su samim svojim tvrtkama (više njih) koje su ostavili u potpunom bankrotu, prezadužene, s tisućama neplaćenih dobavljača i radnika, štrajkovima i tmurnom perspektivom. U tvrtkama Pevec Bjelovar i Pevec Zagreb ostala su 3092 vjerovnika – otprilike dvije tisuće radnika i tisuću drugih – s potraživanjima vrijednim 2,77 milijardi kuna. Dug prema državi iznosio je 150 milijuna kuna, prema radnicima 40 milijuna kuna, prema dobavljačima 1,05 milijardi kuna i prema bankama 1,53 milijarde kuna, a tu su još i dodatni dugovi tvrtki Pevec proizvodnja, Pevec-transport i Instalotehna.

No kompanija je ipak uspješno prošla kroz stečajni postupak i dobila nove vlasnike, koji su u međuvremenu mijenjali svoje vlasničke udjele pa je danas s najvećim postotcima drže Pavao Vujnovac i Mario Radić te bivši predsjednik uprave Jurica Lovrinčević. Pevex danas zapošljava 2100 radnika i posluje izvanredno: prihodi kompanije lani su porasli na 2,52 milijarde kuna, neto dobit je uvećana 44 posto – na 288 milijuna kuna – i ona se reinvestira, smanjena je kreditna izloženost i četvrtu godinu zaredom potvrđen bonitet „AAA“. Kompanija ima 27 prodajnih centara na ukupno 183.728 četvornih metara prodajnog prostora. Ukratko, posluje sjajno otkako se oslobodila bračnog para Pevec.

„Želi mi se napakostiti, ali moje brendirano prezime mi nitko oduzeti neće“, prokomentirao je nedavno Zdravko Pevec u svojoj garaži iz koje, navodno, želi nanovo izgraditi trgovačko carstvo. „Da nemam roditelje, bili bismo na cesti, živimo u kući mojih roditelja i dobivam mirovinu, zaštićeni račun i borimo se. Da živimo 200 godina, ne bismo stigli sve to otplatiti. Nama je profesor s Pravnog fakulteta rekao: vaša firma nije završila u stečaju s likvidacijom, nego u stečaju s preustrojem, vi ste kao bivši vlasnici trebali u određenom postotku ostati i dalje vlasnici, a mi smo doslovce izbačeni na ulicu, sve nam je oduzeto“, nadovezala se njegova supruga Višnja lani za HRT.

Ivan Bubalo, Jure Radoš i Marin Štengulin, uz ostale članove Pevexove uprave pravnim će putem odgovoriti Zdravku i Višnji Pevec na njihov zahtjeva da im se vrate žig tvrtke i reklamni slogan. FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

No dokumenti koje je Nacional dobio na uvid pokazuju da je taj bračni par u stvarnosti zadržao veliki dio svoje nekadašnje imovine, i to služeći se raznim proceduralnim i pravnim smicalicama – pa i manevrima koji su u najmanju ruku upitne zakonitosti. Svoju obiteljsku kuću u Bjelovaru procijenjenu na dva milijuna kuna, primjerice, Peveci su pola godine prije otvaranja stečaja darovali sinovima Davorinu i Danijelu, a ovi su je ubrzo navodno prodali rođacima Višnje Pevec koji žive u Njemačkoj. Tri godine kasnije sinovi pokreću postupak „zbog ogluhe“ i u roku od četiri mjeseca na bjelovarskom sudu dobivaju presudu u svoju korist kojom se prodaja proglašava ništetnom. Na temelju toga u zemljišnim knjigama ponovno se upisuju kao vlasnici kuće – ali tek 2015. godine, kada prolaze svi rokovi za pobijanje prijenosa imovine. Sličan manevar pokrenuli su oko 10 milijuna kuna vrijedne imovine Peveca Bjelovar u Zadru i njime, po svemu sudeći, teško oštetili i jednu hrvatsku banku: naime, oni su još 2000. godine spojili deset zemljišnih čestica u dvije, potom je banka na njih upisala hipoteku za jedan milijunski kredit, no neposredno prije stečaja oni povlače svoj zahtjev za spajanjem čestica i tako za sebe zapravo zadržavaju stambeni objekt, a banci preostaje tek dvorište. Potom se za te nekretnine sklapaju razni fiktivni ugovori o najmu, zatim se vlasništvo prenosi na Višnjinu majku, a po njenoj smrti ponovno na sinove Pevecovih, Davorina i Danijela.

Potpuno jednak scenarij odvijao se s jednim stanom u Zagrebu i nekretninama u Splitu, a sličan i s obiteljskim imanjem u Donjim Mostima. Sinovi Pevecovih vlasnici su i niza drugih nekretnina, a i suvlasnici su tvrtke Pevec-oprema, preko koje se danas navodno ponovno pokušava pokrenuti obiteljski biznis i organizirati „povratak iz pepela“. Ista firma ranije se nazivala Pevec Danijel i Davorin d.o.o, račun joj je pune dvije godine bio u blokadi, a sud u Zadru neobjašnjivo je odbio provesti njeno brisanje iz Registra – pa je ona promijenila ime i opstala do današnjih dana.

Upravo preko te tvrtke, barem kako to vidi Nacionalov izvor blizak Pevexu, obitelj Pevec pokušava na određeni način reketariti nove vlasnike, možda i kako bi podmirili barem dio svojih dugova nastalih dokazanom pljačkom tvrtke i države. Recimo, kako bi platili iznose koji stoje uz njihova imena na „listi srama“ Porezne uprave. Po njoj Zdravko Pevec državi duguje 84.520,87 kuna, a Višnja Pevec još više – točno 111.382,68 kuna.

Komentiraj