ZDRAVKO MARIĆ ‘Treba osigurati primjerene uvjete rada vatrogascima’

HINA/ Daniel KASAP

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da treba preispitati, redefinirati i osigurati primjerene uvjete rada vatrogascima.

Upitan o lošem stanju u vatrogastvu, odnosno hoće li biti novaca za poboljšanje uvjeta rada vatrogasaca, Marić je rekao da će o tome više riječi biti na Vladinoj sjednici jer će se, s obzirom na okolnosti, sigurno otvoriti to pitanje.

Pojasnio je da su funkcije vatrogastva u najvećem dijelu decentralizirane i imaju dva ključna izvora sredstava – iz udjela u porezu na dohodak jedan posto, povrh funkcija za izravnanje, a financira ga i lokalna samouprava ovisno o svojim mogućnostima i propisanim standardima.

Kao središnja država propisujemo minimalne standarde i oni mogu iznad toga dobiti sredstava, kaže Marić. Na godišnjoj razini, kad se to zbroji i dodaju pozicije Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva obrane i vatrogasnih službi dođe se do razine od oko 800-tinjak  milijuna kuna.

Kao što smo govorili i o nekim drugim funkcijama, tako i ovu treba preispitati, redefinirati i osigurati primjerene uvjete rada, rekao je Marić.

Komentiraj