Patrik Macek/PIXSELL

ZDRAVKO MARIĆ POTVRDIO “Plaće će rasti od 1. siječnja”

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić večeras je u emisiji RTL Danas najavio kako će plaće od 1. siječnja rasti, a porez na nekretnine uvest će se 2018. godine.

“Dakle, najnviši dohodci, ona najviša stopa, tu će doći sugurno do neke korekcije. Ali, mi želimo zadržati socijalnu pravednost, tako da se to ukupno moguće porezne rasterećenje, kada kažem ukupno moguće, vi znate da ja kao ministar financija sigurno neću dovoditi u pitanje proračunsku i politiku javnog duga”, rekao je Marić dodavši da će tu promjenu osjetiti velika većina građana.

Na pitanje koliko bi točno plaća trebala rasti (neki mediji javljaju da se radi o tisuću kuna za one u najvišem razredu), Marić kaže: “Imamo kalkulacija, preko šesdeset scenarija koje smo napravili. Osmijeh je na mom licu, došli smo do konačnog rješenja, i to konačno rješenje u ponedjeljak prezentiramo na razini Vlade. Nakon toga ćemo ići s detaljima, naravno ako dobijemo prolaznu ocjenu”, rekao je.

Istaknuo je i kako će doći do promjene razreda i stopa. “U svakom slučaju velika većina građana će to osjetiti kao povećanje plaća”, poručio je.

Smanjenje PDV-a dogodit će se u drugoj godini Vlade. “Hrvatski građanin, pa čak i onaj s najnižim dohotkom u ovom trenutku plaća manji PDV na recimo sto kuna u odnosu na rezidenta. Tako da, te stvari ćemo sigurno uzeti u obzir i kroz to redefiniranje mislim da ćemo polučiti isto dobar efekt”, kazao je.

Porez na nekretnine, pak, uvest će se 2018. godine. “Za veliku većinu građana to neće značiti povećanje. Ali, jedinicama lokalnih i područnih samouprava – njima će se ovaj put kompenzirati. Za razliku od prijašnjih izmjena, ovaj put će im se kompenzirati”, zaključio je.

Komentiraj