Zdravko Marić: “Porezna politika neće ostati po strani u amortiziranju poskupljenja”

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u petak da porezna politika neće ostati po strani kada je riječ o pokušaju smanjenja udara porasta cijene energenata na građane i gospodarstva, te će biti dio cjelovitog rješenja koje će predstaviti Vlada.

“Porezna politika daje obol i u dobrim i u lošim vremenima, ali nemojmo se samo na nju vaditi”, izjavio je Marić nakon sjednice vijeća za uvođenje eura.

“Bilo bi sjajno”, dodao je, kad bi se samo uz pomoć porezne politike mogli ublažiti učinci poskupljenja, no to nije moguće, ali će porezna politika “svakako dati svoj obol”.

Nije konkretizirao hoće li se i za koliko smanjiti PDV na plin i struju, podsjetivši da prilikom smanjenja PDV-a na voće, povrće, ribu i meso, nije “ni blizu” došlo do smanjenja cijena po istoj stopi.

Vlada po njegovim riječima sagledava set mjera pomoći građanima i gospodarstvu zbog izvjesnog poskupljenja plina i struje od 1. travnja “sa svim mogućih područja”.

Što se tiče eventualnog zahvata  u trošarinski sustav, iznio je da se od trošarina na plin i struju godišnje u proračun slije 70 milijuna kuna pa teško da ima prostora za daljnje smanjenje.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u četvrtak je najavio da će Vlada mjere za ublažavanje udara poskupljenja energenata predstaviti tijekom veljače.

Ranije je premijer Andrej Plenković najavio da će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati u tri segmenta – socijalnim transferima, naknadama u cijenama plina i struje te elementima poreznog sustava odnosno stope PDV-a.

Komentiraj