Zdravko Marić: “Očekujemo nastavak trenda ubrzavanja inflacije”

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je komentirao izvješće S&P-a o hrvatskom kreditnom rejtingu te je rekao kako ostaje na razini trostrukog B- i sa stabilnim izgledima.

“Mislim da je samo izvješće ne samo pozitivno intonirano nego daje, kao i uvijek, objektivni prikaz gospodarske slike i fiskalne politike, ali i izazova s kojima se Hrvatska suočava. Procjene za rast za ovu godinu su nešto niže, inflacija je nešto viša u odnosu na prijašnje objave”, rekao je novinarima Marić i najavio da će Vlada kroz mjesec dana, kad se bude donosio program konvergencije, ažurirati makroekonomski model, a tijekom travnja će objaviti posljednje službene projekcije za ovu godinu.

Marić je istaknuo da se blago snižavanje procjene za ovu godinu događa zbog toga što je s jedne strane bio viši rast prošle godine, i to iznad svih očekivanja. “U ovakvim okolnostima, s dozom neizvjesnosti o nastavku agresije Rusije na Ukrajinu, uvijek treba staviti jednu dozu rezerve prema bilo kakvoj makroekonomskoj projekciji. Inflacija je za ovu godinu postala važnija ili uočljivija u smislu projekcije i S&P predviđa inflaciju oko 6 posto”, rekao je ministar financija.

Dodao je očekuju da se trend ubrzavanja inflacije i zbog određenog baznog efekta nastavi u prvoj polovici godine, a za drugi dio godine ovisit će i o drugim čimbenicima koji utječu na ovu inflaciju. Prije svega, istaknuo je, to su cijene energenata i cijene hrane.

“U samom izvješću, kao što je bio slučaj i kod covida, morali smo nalaziti optimalan balans između nerijetko suprotstavljenih ciljeva, a to je s jedne strane da utječete na ublažavanje inflatornih pritisaka, a s druge strane da štitite održivost javnih financija. Javne financije već dvije godine jasno pokazuju da je njihova uloga u gospodarskom rastu i oporavku i ostalim gospodarskim zbivanjima uvijek velika i značajna”, pojasnio je Marić.

Naglasio je da država ne može bez jakog gospodarstva, a ni gospodarstvo bez jake države. “U S&P-u su kratko objasnili negativne rizike da gospodarske okolnosti budu slabije od ovih koje se predviđaju, a pozitivno je da se ti gospodarski izgledi materijaliziraju i rejting agencija apostrofira naš ulazak u eurozonu kao nešto što će dodatno utjecati na povećanje hrvatskog kreditnog rejtinga”, dodao je Marić.

Ministar financija naglasio je da su zadovoljni izvješćem i nastavljaju dijalog s kreditnom agencijom. “Važno nam je održati ovaj ugled u međunarodnim financijskim krugovima. Nacionalni program oporavka ide jako dobro. Sve što smo imali u programu za ispuniti, ispunili smo do kraja prošle godine. Izvješće smo sastavili, poslali u Bruxelles, traje proces evaluacije, očekujemo tijekom lipnja dodatnu tranšu od 700 milijuna eura”, rekao je.

Paralelno s tim, dodaje, rade na daljnjoj implementaciji. “Želimo održati taj postotak u smislu da sve mjere ispunjavamo. Investicije i reforme su ključne odrednice koje Hrvatskoj trebaju u kratkom roku za stimuliranje oporavka i rasta, a poglavito dugoročno”, poručio je.

Komentirao je i navalu građana u mjenjačnice i konvertiranje kuna u eure. “Dvanaest mjeseci od formalnog uvođenja eura u poslovnicama komercijalnih banaka, Fine i Pošte bez naknade mogu mijenjati novac. Nakon toga još tri godine imaju vremena za kovanice, a novčanice neograničeno, i to sve u HNB-u”, rekao je Marić i dodao kako je, unatoč zabrinutosti građana o zalihama robe u trgovinama, nema potrebe za nekim pretjeranim gomilanjem zaliha.

Ministar je zaključio da je, bez obzira na okolnosti, kroz razgovore s maloprodajnim lancima, ideja bila da svega bude dovoljno i osigurano kao i u covidu.

Komentiraj