Zdravko Marić o rastu cijena hrane i energenata: “Imamo jako visoku neizvjesnost”

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je za RTL komentirao rekordnu inflaciju u Hrvatskoj koja iznosi 7.3 posto i posljednji je put bila 2008. godine. Marić je rekao da će Vlada za deset dana korigirati procjenu rasta BDP-a na manje i procjenu prosječne inflacije na više za ovu godinu

Poručio je da je inflacija od 7.3 posto na tragu inflacija koje su bilježili u siječnju i veljači. “Unatoč tom ubrzanju, to nije specifično samo za Hrvatsku, nego i za sve članice EU i šire, vidjeli smo podatke za SAD o osam i pol posto. Na razini oko sedam i pol posto…. Rekao bih da smo oko prosjeka”, rekao je Marić.

Upitan ima li Vlada još alata za djelovanje, odgovoio je: “Mislim da smo pokazali s ovim paketom, ali i s paketima pomoći očuvanja radnih mjesta tijekom pandemije, da je vlada uvijek tu da stane iza svojih građana i iza gospodarstvenika. U ovom trenutku zaista, nažalost, imamo jako visoku neizvjesnost i teško je predviđati sve moguće trendove s obzirom na okolnosti koje su, prije svega, izvan RH”, istaknuo je ministar financija za RTL.

Dodao je da su se fokusirali na ono što građane najviše brine – na cijene energenata i na cijene hrane. “To su kategorije koje onima s nižim primanjima u prvom redu, možemo reći onima socijalno ugroženijima inflatornim pritiscima, u nemalom broju slučajeva i jedini artikli njihove mjesečne potrošnje. Mislim da smo tu dobro ciljali, ali treba vidjeti i kako će se to razvijati dalje”, rekao je Marić.

Komentirajući smanjenje PDV-a i cijena, Marić je rekao da su se svi fokusirali na to. “Naravno da je zadaća institucija države da se zakoni provode. Ako netko negdje napravi nešto kontra propisa… Ja ponavljam da porezi nisu jedina sastavnica cijene, da trebamo svi skupa i kroz naš dijalog stvarati pozitivan pritisak”, naveo je.

Istaknuo je da postoji dosta konkurentno tržište maloprodaje hrane, što je, kaže, dobra vijest. “Trebamo činiti to da ne dođe do toga da se stvaraju neki dogovorni modeli koji bi značili “idemo svi skupa”, nego da se konkurencija među maloprodajnim lancima stimulira”. napominje Marić.

Podsjetio je da je Hrvatska prva neeurozonska članica EU-a koja je izdala obveznice od početka agresije Rusije na Ukrajinu. Smatra da to govori o reputaciji i kvaliteti naše ekonomske politike.

Dodao je da je interes za obveznicu bio jako dobar – gotovo triput veći, preko tri milijarde. “Mene zanima i kakva je kvaliteta pojedinačnih investitora. I dalje imamo investitore najviše kvalitete iz cijelog svijeta, od SAD-a, preko Velike Britanije, EU-a itd. Ovo što ste rekli vezano za cijenu, da, ona je otišla gore u smislu toga da su referentne kamatne stope značajno porasle. Gledam kretanje naše obveznice u protekla dva dana, u biti smo imali trgovanje samo u četvrtak i u petak, referentna kamatna stopa je, nažalost, krenula i prema višim razinama”, pojasnio je Marić.

Smatra da je Hrvtaska pronašla putanju oporavka. “Hrvatska prednjači u tome za prošlu godinu, 10,4 posto, drugi najviši rast u EU-u. E sad, naravno, s ovim novim pritiscima što ih imamo, ne bi bilo dobro da se ne baš dobrim pristupom opet sklizne u pad”, rekao je.

Istaknuo je da će korigirati i procjenu stope inflacije na više u odnosu na originalnu procjenu od 2,6 posto. Na kraju je komentirao i najavu štrajka sindikata. “Dogovorili samo za 26.4. sastanak na kojem ćemo, izvan okvira pregovaračkih odbora, biti sa svim sindikalnim predstavnicima nas nekoliko ministar i predsjednik Vlade… Po prirodi sam optimist, vjerujem da ćemo doći do rješenja da svi možemo biti zadovoljni”, zaključio je ministar financija.

Komentiraj