Zdravko Marić
HINA/Lana SLIVAR DOMINIÆ/lsd

Zdravko Marić najavio uvođenje novog poreza na automobile

Ministar financija Zdravko Marić, gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija, najavio je uvođenje novog poreza na automobile.

“Prosječna starost automobila u Hrvatskoj je 12 i pol godina. Rezultat je to poglavito recesije, vozni park je zastario.

Tri četvrtine vlasnika automobila ne plaćaju porez na cestovna motorna vozila, što znači da su im automobili stariji od 10 godina. I to želimo promijeniti.

Za sada nije predviđen tzv. zeleni porez, ali moramo početi voditi računa o tome, budući da su pojedinci postali relevantni na domaćim i svjetskim tržištima”, rekao je Marić.

Podsjetimo, Vlada je prošlog tjedna u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o lokalnim porezima kojima odgađa početak uvođenja poreza na nekretnine, koji je u sklopu porezne reforme bio predviđen za početak iduće godine.

Također se uvodi i promjena vezana uz porez na cestovna motorna vozila. Naime, porez na cestovna motorna vozila, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici osobnih automobila jednom godišnje za vrijeme registracije vozila i ovjere produženja prometne dozvole, a isti se utvrđuje ovisno o starosti vozila i snazi motora.

Za osobne automobile porez na cestovna motorna vozila plaća se samo na one do 10 godina starosti, dok za motocikle nema starosnog ograničenja. Zbog toga se, s ciljem oporezivanja svih prijevoznih sredstava, izjednačava kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se porez utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti.

Komentiraj