ZDRAVKO MARIĆ: “Kreću velike reforme javne uprave i zdravstva”

 

Bivši i budući ministar financija Zdravko Marić u subotu je za Jutarni list rekao da će prioriteti nove Vlade Andreja Plenkovića biti reforma uprave i zdravstva, u kojem je financijsko stanje neodrživo.

Za posljednji vikend u srpnju Marić je najavio prvi sistemski otpis poreznih dugova. Kazao je i da je zdravstvo, kao sustav, tijekom pandemije koronavirusa pokazalo brojne prednosti, pogotovo što se tiče ljudskog faktora. Ipak, jasno jer da će se Vlada morati uhvatiti u koštac s pitanjem financijskih problema koji se gomilaju.

“Vrlo je važno što mi dobivamo za usluge javne uprave. Isporučujemo li kvalitetu usluge koju bismo trebali… Tijekom kampanje iskristalizirala se i potreba općenito za učinkovitijom državom. To se odnosi na poduzeća u državnom vlasništvu i lokalnu upravu”, istaknuo je ministar.

Objasnio je i da su zdravstvo i javna uprava reformski prioriteti, ali u transformaciji neće zanemariti niti jedan segment društvenog života. Marićeva je procjena da su se za 2 milijarde eura zadužili u pravom trenutku jer su uz ročnost od 11 godina dobili kamatu 1,6 posto, a mjesec dana ranije na taj bi iznos platili jedan postotni poen višu kamatu.

Komentiraj