Zdravko Marić: “Korona nas je dosad koštala 32 milijarde kuna”

“Ukupni financijski efekt koronakrize na proračun do sada iznosi više od 32 milijarde kuna”, rekao je u subotu za Večernji list ministar financija Zdravko Marić. Dodao je da se od te 32 milijarde kuna oko 13 milijardi odnosi na pad proračunskih prihoda, što uključuje mjere otpisa poreza i doprinosa, dok se više od 19 milijardi kuna odnosi na izravne rashode i izdatke proračuna uvjetovane pandemijom koronavirusa.

Najveći dio izravnih rashoda, objasnio je Marić, otpada na mjere očuvanja radnih mjesta, za koje je do sad plaćeno oko deset milijardi kuna, dok je za dodatne troškove u zdravstvu osigurano oko dvije milijarde kuna.

“Preostali iznos u najvećoj se mjeri odnosi na proračunske transfere za održavanje likvidnosti prema HZZO-u i lokalnoj samoupravi, odnosno HBOR-u i HAMAG-u za njihove kreditne linije gospodarstvu”, rekao je ministar financija.

Dodao je da je Hrvatska iskoristila bespovratna sredstva iz programa EU od 5,9 milijardi kuna, od čega je najveći dio došao iz programa REACT-EU za mjeru očuvanja radnih mjesta. No, ističe Marić, kad se u obzir uzme spomenuti ukupni financijski efekt koronakrize, jasan je zaključak da je do sada pretežiti dio troška išao na teret državnog proračuna, odnosno zaduživanja.

Objašnjava i da je to utjecalo na povećanje udjela javnog duga, koji je na kraju 2020. bio na razini 89,1% BDP-a. O programu SURE, kaže da se tu ne radi o bespovratnim sredstvima već o kreditu, po vrlo povoljnim uvjetima. Ali, podsjeća, on će se morati vratiti iz državnog proračuna.

“Nastavak pandemije koronavirusa dodatno potencira neizvjesnost, posebno na rashodnoj strani proračuna. U prvom redu tu mislim na potrebu osiguranja dodatnih sredstava za očuvanje radnih mjesta te sveukupnu problematiku zdravstva. Ne smijemo izgubiti iz vida ni činjenicu da moramo pronaći i sredstva za povećanje osnovice od četiri posto za javne i državne službenike, a što je već u primjeni od početka 2021. godine na temelju sporazuma vlade i sindikata, kao i za moguće isplate po sudskim presudama javnih službi”, rekao je Marić.

Izrazio je nadu da će proračunski korisnici u okviru svojih postojećih limita pronaći dostatne uštede barem za podmirenje spomenutog povećanja plaća.

Komentiraj