Zdravko Marić i Darko Horvat bili su na sjednicama na kojima je Žalac navodno sređivala kredit HBOR-a

Bivša Plenkovićeva ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac jedna je od osam osoba na koje je Uskok u ponedjeljak proširio istragu u ‘aferi vjetroelektrane’. Gabrijela Žalac tereti se da je trgovala utjecajem kako bi vjetroelektranama sredila državni kredit od 590 milijuna kuna.

Uskok u ‘aferi vjetroelektrane’ osumnjičio i bivšu ministricu Žalac, ona je 22-okrivljena

Gabrijela Žalac sjedila je u Nadzornom odboru banke i bila je izuzetno aktivna na sjednicama o ovom kreditu. Kada je Uprava banke iznosila ograde protiv kreditiranja, Žalac se javila za riječ i urgirala da se nešto ipak napravi.

“Gospođa Gabrijela Žalac naglasila je kako bi HBOR, s obzirom na veličinu investicije te činjenicu da se radi o nerazvijenom području Hrvatske, trebao detaljno razmotriti sve opcije”, piše u zapisniku iz siječnja 2019., koji je Telegram ekskluzivno objavio.

Telegram je u utorak objavio i da je sjednicama na kojima se odlučivalo o vjetroelektranama predsjedao ministar financija Zdravko Marić, a prisutan je bio i ministar Darko Horvat. Žalac, Horvat i Marić bili su na obje sjednice Nadzornog odbora na kojima se početkom 2019. raspravljalo o spornom kreditu te su 12. ožujka Upravi HBOR-a odobrili kreditiranje.

U Nadzornom odboru sjedili su i tadašnji potpredsjednik vlade Tomislav Tolušić, ondašnji ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar turizma Gari Cappelli, kao i predsjednik HGK Luka Burilović. No, nitko od njih nije bio na obje sjednice o CEMP-u, već su uglavnom slali svoje predstavnike. Predstavnica ministra Tolušića bila je sadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Komentiraj