Zdravko Marić: “Hrvatska konačno treba krenuti smjerom da se jednako vrednuje rad, a ne pozicija”

Ministar financija Zdravko Marić u subotu je komentirao zahtjev sindikata za rastom plaća i mirovina zbog vala poskupljenja. S druge strane, poslodavci pitaju gdje su reforme koje će im omogućiti da povećaju plaće.

Ministar Marić kaže da su ovo očekivane reakcije i poslodavaca i sindikata. “Hrvatskoj javnoj službi i administraciji treba sveobuhvatni zakon o plaćama. Što se tiče povećanja i daljnjih koraka – o tome ćemo razgovarati. Mislim da Hrvatska treba konačno krenuti onim smjerom da se jednako vrednuje rad, a ne jednako da se vrednuje pozicija”, rekao je Marić za Dnevnik Nove TV.

U fokusu bi, kaže, trebalo biti i ukidanje parafiskalnih nameta. “Oporavak praktički dosežemo, sada se treba fokusirati na održivi gospodarski rast i njega možete imati sa i administrativnim i poreznim i neporeznim rasterećenjem i raznoraznim strukturnim iskoracima koji će dići tzv. potencijalni rast”, objasnio je ministar financija.

Smatra da je potreban i plan u zdravstvenom sektoru, no njega mora dati ministar zdravstva Vili Beroš. “Godina se primiče kraju, sve što smo dogovorili s veledrogerijama smo i ispunili. Samo po sebi se nameće zaključak da će trebati napraviti strukturnu reformu na rashodnoj strani”, istaknuo je.

Komentirajući kupnju borbenih aviona, Marić kaže da će cijena na kraju iznositi 999 milijuna eura. “Svi koji su nudili ono što smo tražili su iskazali cijene na tadašnji dan – govorimo o siječnju 2020. godine. Razumljivo je da određeni materijali, radna snaga i sve skupa vezano uz to, tada iskazano u fiksnom iznosu, ali tijekom vremena od početka pa do kraja isporuke do kada je moguće da se ugradi odredba i klauzula o mogućoj indeksaciji ako dođe do korekcije cijena materijala i ljudske snage. To je samo jedan dio…”, naveo je ministar.

U petak je pokrenuta peticija za niži PDV na higijenske uloške. “Puno prije nego li se to u Saboru odvijalo, ta je inicijativa došla do mene. Ja sam imao i nekoliko sastanaka. Ne govorimo samo o cijeni, PDV-u higijenskih potrepština za žene, djevojke i djevojčice, nego govorimo i o široj situaciji. PDV može biti jedna od mogućnosti. Prijedlog, ne ovaj oporbe jer se odnosi samo na PDV, onaj koji je meni došao jest da u razgovoru i dogovoru s trgovcima, ako bi se taj novac iskoristio i za primjerice edukacije – da se djevojčicama i dečkima poveća obrazovanje po tom pitanju ili da se jednostavno gleda u sferu socijalne i obrazovne politike – da se iz proračuna dotira za one koji su u potrebi da im se opskrbe higijenske potrepštine. To je inicijativa o kojoj mi već dulje vremena razgovaramo. Nije sve samo i uvijek rješenje u porezima”, zaključio je ministar Marić.

Komentiraj