Zdravko Mamić nastavlja bijeg kod brata Zorana u S. Arabiji?

hina

Zdravko Mamić u Bosni i Hercegovini nije siguran od izručenja Hrvatskoj iako je državljanin BiH, izvještava Slobodna Dalmacija.
Ako ne bi bilo političkih ili utjecaja neke druge vrste, BiH bi ga na zahtjev Hrvatske trebala izručiti bez puno odgoda na temelju sporazuma potpisanog između dviju država u studenome 2012. godine, a koji se odnosi na izručivanje vlastitih državljana upravo u situaciji kao što je ova s Mamićem.

Objava stupanja na snagu uslijedila je u ožujku 2014. godine, a istovjetne sporazume Hrvatska ima i sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom. Svi ti ugovori sklopljeni su da bi se dvostruko državljanstvo prestalo koristiti kao sredstvo izbjegavanja pravde na prostoru bivše Jugoslavije.
“Države ugovornice obvezuju se da će sukladno odredbama ovoga Ugovora, na zamolbu, jedna drugoj izručivati osobe koje se u državi koja traži izručenje progone zbog kaznenog djela ili se traže radi izvršenja kazne zatvora.”

Točan je to citat iz sporazuma iz kojeg se vidi da za izručenje nije potrebna pravomoćna presuda, nego je dovoljno da je otvorena istraga. Sporazum predviđa izručenje osoba koje se progoni za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, ali i druga kaznena djela za koja je zapriječena kazna dulja od deset godina zatvora (bez obzira na koliku kaznu je osoba u međuvremenu osuđena). Odnosno, kako se točno navodi:
“Izručenje vlastitih državljana u svrhu kaznenog progona dopustit će se ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim Ugovorom, osim za kaznena djela iz članka 7. ovoga Ugovora, i za teška kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od deset godina ili teža kazna.”

Da bi se sporazum s hrvatske strane mogao provoditi, prethodno je, 16. lipnja 2010. godine, izmijenjen i Ustav RH.
Mamić bi bio puno sigurniji, na primjer, u Saudijskoj Arabiji, s kojom Hrvatska nema sporazum o izručenju, a u kojoj mu brat Zoran, i sam osuđen, radi već nekoliko godina.
S obzirom na to da je jučer u Osijeku osuđen na više od pet godina zatvora, automatski mu je određen i pritvor, pa bi sud, nakon što ga policajci ne pronađu na kućnoj adresi, trebao raspisati tjeralicu. Za sve to u praksi treba neko vrijeme, najmanje tjedan dana, piše Slobodna Dalmacija.

Komentiraj