Zdravko Mamić napustio bolnicu

HINA/ Fena/ Mario Loncar/ ds

Zdravko Mamić napustio je bolnicu Sveti duh u kojoj je smješten nakon što se vratio iz Hercegovine gdje je napadnut.

U međuvremenu, još uvijek se traga za ljudima koji su pucali na Mamića i pogodili ga u nogu. Policija je na mjestu napada u zaseoku Vidovićima nedaleko Tomislavgrada pronašla dva zrna koja su ispaljena iz vatrenog oružja maloga kalibra.

Po riječima policijskog dužnosnika bliskog istrazi, pronađena su dva zrna od metaka kalibra 7,65 milimetara koji se koristi za male pištolje za ‘nužnu obranu’ ili pak za pištolj strojnicu marke Škorpion.

Jedno od zrna otkriveno je u jednoj od obližnjih kuća, a drugo u Golfu 7.

Zdravko Mamić ranjen je iz vatrenog oružja u predjelu natkoljenice nakon što je stigao u rodno mjesto pokojnog oca kako bi mu zapalio svijeću. Nakon što mu je ukazana liječnička pomoć u Domu zdravlja u Tomislavgradu, Mamić je svojim automobilom otputovao u Zagreb, gdje je primljen u KB Sveti Duh.

Još uvijek se ne zna koji su razlozi napada na Mamića niti koji je napadačima bio krajnji cilj.

Bivši policijski inspektor Marijan Kraljević King prije nekoliko je dana u razgovoru za RTL rekao kako se ovdje najvjerojatnije ne radi o pokušaju ubojstva.

“Definitivno se radi o tjelesnom oštećivanju s namjerom koju mi ne znamo. Je li namjera uplašiti, raniti, ubiti – to mi ne znamo. Međutim, postoji nekoliko stvari koje su vrlo upitne. Prvo, to je super laka rana ako je nakon tako kratke obrade mogao dalje putovati, bez opasnosti od infekcije i svih drugih stvari. To za atentatora nije imanentno, atentator je plaćen da izvrši atentat. Prema tome, govorim o incidentu, ranjavanju, ali ne usudim se reći da je riječ o atentatu. Atentat mora eliminirati žrtvu, inače ga ne bi nitko pravio”, smatra King.

“Drugo, kalibar je potpuno neadekvatan i neuobičajen za takve stvari, osim kada bi se pucalo rafalnom paljbom iz Škorpiona. To je jedino oružje u kalibru 7,65 svjetski priznato u terorizmu, dakle ne u amaterskim stvarima, koje može koristiti 7,65, ali rafalnom paljbom s prigušivačem, što ovdje definitivno nije slučaj. Sljedeće je pitanje čahura koje su ostale na licu mjesta. Ozbiljan atentator će apsolutno dignuti čahure, zbog forenzičkog istraživanja koje olakšava traganje za njim. Na koncu konca, treba vidjeti u kojim okolnostima i gdje se dogodio taj atentat, kojom prilikom, je li prije toga bila situacija koja se proučavala da bi se napravila sačekuša. Sve je to ne samo amaterski, nego diletantski”, objašnjava bivši inspektor.

“Englezi kažu “it is not done”. Tako se to ne radi ako govorimo o atentatu. Zato ja odbijam govoriti o atentatu, već govorim o oružanom napadu s posljedicom ranjavanja. Ali treba pogledati više zbog čega, pa se onda može objasniti i što je to. Mamić u ovom trenutku gubi strahovito podršku svuda. Budući da je Mamić društveno-javni radnik, i to značajan, treba mu pomaknuti rejting prema boljem. Znate, naš narod je takav da žrtvu uvijek žali, bez obzira je li netko kaže da je žrtva to i zaslužila. Ne branim ovo, naravno. Tako da su tu pitanje motiva i, po meni, lošeg scenarija. Može biti i nešto apsolutno drugo, zato se i ograđujem. Ovo su moje impresije, nemam forenzičke podatke, nisam bio na licu mjesta, ne znam što je bilo na očevidu i ne znam postoje li prethodna upozorenja. Na koncu, glavno je pitanje kome to koristi osim njemu – nikome”, zaključio je King.

S druge strane, Zdravkov brat Zoran rekao je kako sumnja tko stoji iza napada. On smatra da je bila riječ o pokušaju ubojstva.

“Na mjestu gdje je preminuo naš pokojni otac okupila se cijela obitelj. Puno ljudi je bilo, tu je bio i Zdravko. Sreća je da ga je samo jedan metak pogodio jer je bilo više ispaljenih metaka. Neki su pogodili auto od jednog mog rođaka. U svoj toj nesreći, ne znam kako, desilo se da je samo Zdravko ozlijeđen”, prepričava Zoran Mamić.

“Ovo je bio pokušaj ubojstva i to ne samo Zdravka, nego i drugih članova obitelji koji su bili tamo jer je ispaljeno više metaka”, dodaje.

“Prilično sam uvjeren da napadači dolaze iz huliganskih krugova. Djela navijača koji u biti nisu navijači, nego su huligani. Ne vidim ni jednu drugu mogućnost, ali daj Bože da ih pronađu pa da vidimo tko su i što su”, odgovorio je na upit sumnja li na ikoga.

Komentiraj