ZDRAVKO MAMIĆ NA UDARU PRAVOSUĐA: Pod istragom i europske utakmice Dinama

Objavljeno u Nacionalu br. 767, 2010-07-27

INOZEMNI ISTRAŽITELJI smatraju da su i dvije Dinamove međunarodne utakmice bile namještene: susret s engleskim Arsenalom i rumunjskom Timisoarom

Pod istragom su najmanje dvije utakmice koje je zagrebački nogometni klub Dinamo odigrao u europskim nogometnim natjecanjima, doznao je Nacional od upućenih inozemnih izvora bliskih Uefi, one koje je igrao protiv rumunjske Timisoare i engleskog Arsenala. Njemačka policija raspolaže indicijama da su dužnosnici nogometnog kluba Dinamo utjecali na neke igrače kluba da odigraju slabo kako bi Dinamo izgubio te utakmice. To je za Nacional ispričala osoba koja u kladioničarskoj aferi surađuje s njemačkom policijom i istražiteljima Uefe. Dinamo je protiv rumunjske Timisoare igrao utakmicu posljednjeg kola zimskog dijela Europske lige u prosincu 2009.

Uoči tog kola još se uvijek mogao plasirati u proljetni nastavak Europske lige, ali morao je pobijediti Timisoaru, a usto je i nizozemski klub Ajax morao pobijediti belgijski klub Anderlecht. Da je Anderlecht pobijedio Ajax u gostima, a Dinamo Timisoaru u Zagrebu, Dinamu ta pobjeda ništa ne bi značila. Problem je za Dinamo bio taj što je Ajax već uoči tog kola i teoretski osigurao prolaz u daljnje natjecanje, pa nije tu utakmicu protiv Anderlechta odigrao u najjačem sastavu. Anderlecht je s lakoćom pobijedio Ajax u gostima s 3:0. Dinamo je protiv Timisoare igrao potpuno ravnopravno, ali je utakmicu izgubio u zadnjih 20-ak minuta, kad je već bilo jasno da će ispasti iz daljnjeg natjecanja čak ako i pobijedi.

NACIONALOV IZVOR TVRDI da su Dinamovi čelnici utjecali na neke igrače da klub potkraj utakmice izgubi, što se i dogodilo. Navodno su istražitelji Uefe rekonstruirali telefonske razgovore nekih čelnika Dinama s osobama u inozemstvu, koje su se potom kladile u Aziji na poraz Dinama. Pojavile su se prošle godine i sumnje da je namještena i utakmica prvog kola Europske lige u kojoj su se u Temišvaru 1. listopada 2009. susreli Timisoara i Dinamo. U toj je utakmici Dinamo glatko pobijedio s 3:0. Poslije utakmice kapetan domaće momčadi Dan Alexa ustvrdio je da mu se netko iz Dinama obratio preko posrednika, rumunjskog suca Sorina Altmaiera, i ponudio mu da za 500.000 eura skrivi kazneni udarac u korist Dinama. Alexa je to prijavio vodstvu Timisoare, a vlasnik kluba Marian Iancu najavio je da će od Uefe zatražiti istragu o tom slučaju. Direktor Dinama Damir Vrbanović te je optužbe tada nazvao običnim budalaštinama. Isti izvor ispričao je za Nacional da su visoki dužnosnici Dinama utjecali na neke igrače da Dinamo izgubi utakmicu protiv Arsenala u trećem pretkolu Lige prvaka koja se početkom kolovoza 2006. odigrala u Zagrebu. Pred 35.000 gledatelja Dinamo je sve do 63. minute igrao ravnopravno s Arsenalom, ali je u toj minuti Cesc Fabregas, poznati španjolski nogometaš koji nastupa za Arsenal, postigao prvi gol. Dvije minute kasnije nizozemski nogometaš Arsenala Robin Van Persie postigao je i drugi gol, a u 79. minuti Fabregas je zabio svoj drugi pogodak i Dinamo je glatko izgubio s 0:3. Danima se poslije utakmice prepričavalo kako je golman Dinama Ivan Turina začuđujuće nespretno primio druga dva gola. Nacionalov izvor tvrdi da su čelnici Dinama utjecali na neke igrače da namjerno odigraju lošije u drugom poluvremenu, jer su navodno procijenili da Dinamo ionako neće moći eliminirati Arsenal. Da je ta utakmica bila pod istragom, potvrdio je u ponedjeljak i Zdravko Mamić, koji je na konferenciji za novinare na stadionu u Maksimiru izjavio da je Turina zbog toga bio na razgovoru u policiji. Mamić se opet ponašao vulgarno i napadao novinare, jer su Sportske novosti u ponedjeljak objavile dokumente njemačke policije koji bude sumnju da su čelnici Dinama sudjelovali u namještanju utakmica.

TI DOKUMENTI OTKRIVAJU da je njemačka policija na razini indicija rekonstruirala da je Zoran Mamić, sportski direktor Dinama, uz pomoć više osoba utjecao na suca Brunu Marića da sudi u korist Dinama 13. svibnja 2009. u prvoj utakmici finala hrvatskog nogometnog kupa u kojoj su igrali Dinamo i Hajduk iz Splita. Dinamo je u toj utakmici pobijedio s 3:0, a Marić je u prvom poluvremenu isključio dva igrača Hajduka i svirao kazneni udarac za Dinamo. Sportske novosti objavile su dokumente njemačke policije na temelju kojih se može sumnjati da je u namještanju sudjelovalo više ljudi, uključujući i Antu Šapinu, protagonista kladioničarskih afera koje su potresle svjetski nogomet. Nacional je iz upućenih pravosudnih izvora doznao da je te dokumente još prije nekoliko mjeseci jedan istražitelj Uefe donio u hrvatsku policiju i tako je inicirana akcija Offside u kojoj su uhićeni brojni nogometaši, uključujući i Vinka Šaku, Admira Suljića i Dinu Lalića kao glavne organizatore namještanja rezultata. Otkriće sumnji da su Dinamovi čelnici sudjelovali u namještanju utakmica i potkupljivanju sudaca baca posve novo svjetlo i na još jedno otkriće Uskoka o kojem se malo pisalo tijekom afere Offside.

ISTRAŽITELJI USKOKA rekonstruirali su tada i da je Vinko Šaka više puta posjećivao službene prostorije Dinama. To je nedvojbena činjenica, jer su Šaku vidjeli istražitelji Uskoka koji su ga tajno nadzirali. Istražiteljima Uskoka nije promaknula jedna indikativna situacija. Vinko Šaka je ušao u klupske prostorije, zadržao se ondje neko vrijeme, a potom je izišao van. Odmah za njim iz kluba je izišao i Zdravko Mamić.

TO JE ISTRAŽITELJE USKOKA navelo da posumnjaju da su Šaka i Mamić u odličnim odnosima te da su nekamo zajedno otišli. To, naravno, ništa ne dokazuje. Moguće je da njih dvojica nisu bili ni u kakvim spornim kontaktima, to više što tajnim snimanjem telefonskih razgovora Vinka Šake nisu zabilježeni kontakti njega i Mamića o namještanju utakmica. Međutim, u svjetlu otkrivenih Šakinih aktivnosti sa sumnjom su počeli gledati sve njegove kontakte u sportskom miljeu, pa čak i one u kojima posjećuje klupske prostorije Dinama, kluba u kojem je nekoć radio. Sumnjive aktivnosti Zorana i Zdravka Mamića izazvale su interes Uefe još početkom 2009. Prikriveni istražitelji Uefe već su tada imali ozbiljne indicije da braća Mamić u Austriji predaju stotine tisuća eura posrednicima koji taj novac poslije uplaćuju u azijske kladionice radi klađenja na namještene rezultate. Dužnosnici Uefe u siječnju su hrvatskoj policiji dostavili opsežnu dokumentaciju o kriminalu koji je premrežio gotovo sve pore hrvatskog nogometa.

UEFA JE TE MATERIJALE PREDALA hrvatskoj policiji kako bi se u Hrvatskoj pokrenule aktivnosti koje bi dovele do kaznenog procesuiranja osoba koje su na raznim razinama uključene u zbivanja u hrvatskom nogometu, što se i dogodilo. Pod posebnom paskom istražitelja Uefe već su tada dulje vrijeme bili Zdravko Mamić, izvršni dopredsjednik Dinama i jedan od najmoćnijih ljudi u hrvatskom nogometu, Zorislav Srebrić, glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza, i Miroslav Blažević, najpoznatiji hrvatski trener. Njih trojicu i još neke osobe Uefa sumnjiči da su na razne načine sudjelovali u namještanju rezultata pojedinih nogometnih utakmica. Sumnja se da su se utakmice namještale radi zarada klađenjem. Srebrić je tada bio sumnjičen da je kladioničarskoj mafiji davao informacije koji će suci suditi u prvoj i drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Sportske novosti od početka ovog tjedna tvrde da je Srebrić zajedno s još nekoliko nogometnih dužnosnika htio pomoći da se zataškaju sumnje da je Dinamo namještao neke utakmice. Informacije o tome da čelnici Dinama najvjerojatnije sudjeluju u namještanju rezultata utakmica svog kluba za Nacional je ispričala osoba koja već dugo surađuje s njemačkom policijom i s istražiteljima Uefe. Ta je osoba u izravnom kontaktu s Peterom Limacherom, glavnim istražiteljem Uefe u kladioničarskoj aferi, i još nekim istražiteljima Uefe koji su još 2009. ispričali za Nacional brojne informacije o namještanjima rezultata u hrvatskom nogometu. Ta je osoba podrijetlom Hrvat, iako cijeli život živi u Njemačkoj. Vrlo je blizak Anti Šapini, glavnom osumnjičeniku za međunarodnu kladioničarsku aferu potkraj prošle godine, ali i za onu od prije nekoliko godina, koja je također šokirala europsku javnost.

U RAZGOVORU ZA NACIONAL on je potanko ispričao kako su u sumnjive aktivnosti bili uključeni glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić i izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić. Ta je osoba ispričala za Nacional da je najmanje jednom prisustvovala namještanju rezultata Dinama u međunarodnim natjecanjima, a od namještanja utakmica zaradila najmanje 3 milijuna eura. Najveći dio tog novca investirala je u Hrvatsku, i to u kupnju zemljišta. Kupovala je širom Hrvatske jeftina zemljišta uglavnom od izbjeglih Srba, a u tome su joj navodno pomagali i neki istaknuti javni dužnosnici. Dio informacija koje je ta osoba ispričala za Nacional potvrdili su i visoki dužnosnici Uefe. To je u Hrvatskoj izazvalo velik interes javnosti, što je Zdravka Mamića jako uznemirilo. Uznemirio se tada i Miroslav Blažević, ali on je brzo počeo surađivati s dužnosnicima Uefe, pa se Mamić u ponedjeljak javno požalio kako je Blažević protiv njega u Uefi svašta ispričao. Objavljivanje dokumenata njemačke policije koji na razini indicija izravno optužuju čelnike Dinama za namještanje utakmica zbunilo je i policiju i Državno odvjetništvo. Pravosudni izvori ispričali su za Nacional da se isprva namjeravalo krenuti u akciju protiv Zorana Mamića i drugih osumnjičenih da su potkupili suce u utakmici protiv Hajduka. Potom su se isti izvori požalili Nacionalu da im njemačka policija nije dostavila dodatne informacije koje bi mogle poslužiti kao dokaz da su čelnici Dinama potkupili suce u toj utakmici. Na kraju je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio da akcija Offside još traje, iako je njen prvi dio formalno završen. Nacional je prošlog tjedna objavio da je kladioničarska afera Offside možda prekinuta i zbog jednog skandaloznog razloga – da se previše ne našteti ugledu hrvatskog nogometa. Čak se i u policiji pojavio strah da Uefa ne proglasi neregularnim cijelo prvoligaško natjecanje, doznao je Nacional iz izvora bliskih policiji.

DO PRIVREMENOG ZAKLJUČENJA akcije nije došlo samo zato što je prošlosezonsko prvenstvo završeno, nego i zato što se pojavio strah da Uefa naknadno ne proglasi prvenstvo neregularnim, što bi možda diskvalificiralo hrvatske klubove iz europskih natjecanja, a možda čak dovelo i do suspenzije nacionalne reprezentacije, ispričali su za Nacional policijski izvori. S tim se dio policajaca s pravom nije složio, što je navodno izazvalo svađu u policiji. Policija je tu informaciju demantirala, a samo nekoliko dana nakon toga netko je Sportskim novostima dostavio dokumente njemačke policije. Visoki pravosudni izvori ispričali su za Nacional u ponedjeljak popodne kako vjeruju da ti dokumenti nisu stigli do Sportskih novosti izravno iz Njemačke, nego da su novinarima dostavljeni iz hrvatske policije, koja ih je također imala. Ako je to točno, i to ide u prilog tvrdnjama da je dio policije nezadovoljan time kako se policija odnosi prema toj aferi. Sad bi se to opet trebalo promijeniti, što bi moglo značiti da nas u Hrvatskoj očekuje zanimljiva nogometna jesen. Visoki pravosudni izvori ispričali su za Nacional da će mjerodavne hrvatske institucije ustrajati na tome da se privedu pravdi svi nogometni dužnosnici kojima će se moći dokazati da su sudjelovali u namještanju utakmica. Isti izvori ispričali su za Nacional da policija već dugo provjerava jesu li dužnosnici Dinama uključeni u namještanje nogometnih rezultata. Hrvatska policija provjerava sve indicije koje su joj dostavljene iz njemačke policije, ali zasad njemačka policija najvjerojatnije nije u Hrvatsku poslala sve dokaze kojima raspolaže.

HRVATSKE INSTITUCIJE NEĆE LAKO dokazati sumnje protiv visokih nogometnih dužnosnika. Takve optužbe nije jednostavno dokazati. Situaciju bitno otežava i to što u vrhu Hrvatskog nogometnog saveza nema ni trunke savjesti ni volje da se obračuna s nezakonitostima u hrvatskom nogometu. Štoviše, za glavnog tajnika Hrvatskog nogometnog saveza Zorislava Srebrića tvrdi se da je pomagao zataškati skandal koji je prijetio ako bi se objavili dokumenati njemačke policije, a predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković samoinicijativno je posjetio Uskok ne bi li doznao koliko se daleko istražuju nezakonitosti i kako bi kasnije mogao manipulirati činjenicama u tom slučaju. Takvo je njihovo ponašanje i dovelo do toga da inozemni izvori sva otkrića najprije dostave novinama, potom mjerodavnim policijskim i pravosudnim tijelima, a tek potom o svemu informiraju Hrvatski nogometni savez.

Komentiraj