‘Zdravko Mamić još od lipnja je spreman na suradnju s Uskokom oko korumpiranih sudaca’

Iako Mamićevu optužbu o korumpiranosti šestero sudaca smatraju njegovim manevrom s ciljem popravljanja vlastite pravne situacije, Nacionalovi pravosudni izvori smatraju da bi Mamića USKOK ipak trebao ispitati, a njegov odvjetnik tvrdi da je on spreman

Zdravko Mamić spreman je USKOK-u detaljno ispričati svoja saznanja o korumpiranosti šestero sudaca, što je naznačio i u lipnju kad je najavio onu dramatičnu press konferenciju od koje je na kraju odustao. Međutim, nitko iz USKOK-a nije ga još kontaktirao. On je ta svoja saznanja, naravno, spreman reći pod određenim uvjetima jer nije lud da tim iskazom sebe inkriminira, a da pravi akteri ostanu zaštićeni”, potvrdio je to Nacionalu prošloga tjedna izvor iz neposredne blizine Zdravka Mamića, bivšeg šefa Dinama kojeg Bosna i Hercegovina odbija izručiti Hrvatskoj gdje bi mu ove srijede pred Optužnim vijećem Županijskog suda u Osijeku trebala biti potvrđena treća optužnica.

Po toj trećoj optužnici Mamića se tereti da je “u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist” te da je s računa Dinama naložio prijenos 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini i tako se, na štetu kluba, okoristio za ukupno 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).

Očekuje se, međutim, da bi taj slučaj mogao biti spojen s drugom optužnicom protiv Mamića u kojoj ga se tereti da je, s još šestoricom okrivljenika, u sklopu zločinačkog udruženja oštetio Dinamo za oko 200 milijuna kuna.

Iako se na Mamićev istup u lipnju, kad je među šestero sudaca koje je optužio za korupciju imenom i prezimenom prozvao predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, prvenstveno gleda kao na njegov manevar s ciljem popravljanja vlastite pravne pozicije, Nacionalovi izvori iz pravosudnog miljea smatraju da bi se Mamića neovisno o tome trebalo ispitati, tim više što bi on, osim o korumpiranosti sudaca, mogao iznijeti još neka saznanja. No, prema informacijama Nacionala, osim načelne ideje USKOK još uvijek nije poduzeo nikakve konkretnije korake u smislu realizacije razgovora s Mamićem i pitanje je hoće li do toga uopće doći. Međutim, Nacional je dobio neslužbene informacije da se na tome ipak počelo raditi. Koliko i u kojoj je to uopće fazi, još se ne zna. Mamićev odvjetnik Veljko Miljević o tome je li u kontaktu s USKOK-om dao je dvosmisleni odgovor:

“Ne mogu vam odgovoriti na to pitanje jer su neki postupci tajni.”

Međutim, Miljević je istaknuo i sljedeće:

“Zdravko je iznio podatke iza kojih stoji, od riječi do riječi, ali postoje zakonom utemeljeni postupci i mehanizmi u takvim slučajevima. Ti su mehanizmi u ovom predmetu znatno otežani, zbog činjenice da se Zdravko Mamić nalazi u Bosni i Hercegovini, te bi se u tom slučaju morali koristiti mehanizmi međunarodne pravne pomoći koji su nužni da bi iskaz bio valjan. Riječ je o međunarodnim propisima inkorporiranima u pravni poredak Republike Hrvatske. Dakle, po svemu sudeći, bilo kakvo uzimanje iskaza od Mamića trebalo bi se odvijati na tlu Bosne i Hercegovine. Vjerojatno je da bi u tom slučaju tome prisustvovao Mamićev odvjetnik iz BIH Zdravko Rajić. No, za davanje bilo kakvih daljnjih informacija o tome, ja nisam ovlašten, a tko je ovlašten, znaju u strukturi onih institucija koje se time bave, ako se bave.”

‘Zdravko je iznio podatke iza kojih stoji, od riječi do riječi, ali postoje zakonom utemeljeni postupci i mehanizmi u takvim slučajevima koji su nužni da bi iskaz bio valjan’, rekao je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević

Na pitanje znači li to da bi Mamić bio spreman pod određenim oblicima suradnje dati iskaz USKOK-u, Miljević je poručio:

“Znam da je Zdravko Mamić na te oblike spreman, i to još od lipnja, kad je sve javno rekao, a o tome o čemu će on govoriti niti znam niti bih htio znati.”

Prema jednom pravnom tumačenju, DORH je dužan reagirati na svaku sumnju u počinjenje kaznenog djela pa bi u tom kontekstu bilo logično da je USKOK kontaktirao Mamića odnosno njegova odvjetnika. No, prema drugom tumačenju, svatko tko raspolaže informacijama o počinjenom kaznenom djelu, dužan je ta saznanja i prijaviti.

Zbog toga se oštrica USKOK-a, nakon što je osobno Mamiću zabranio sazivanje press konferencije na kojoj je ovaj planirao teretiti pojedine suce, okrenula prema njegovu odvjetniku Veljku Miljeviću.

Miljević je, naime, u lipnju potvrdio da je Mamić želio imenovati šestero sudaca radi korupcije te da se u kuloarima zna koji su suci spremni za takvu djelatnost i koji u njoj sudjeluju.

Na te njegove izjave reagirao je i USKOK, koji je priopćio da je Miljević uoči odlučivanja o izručenju Mamića iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca, a da prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, iako je vrlo dobro upoznat sa zakonskim odredbama koje se odnose na prijavljivanje kaznenih djela.

“Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela”, istaknuli su iz USKOK-a.

Što se nakon toga događalo, nije poznato, ali jasno je da Miljević zastupa stajalište da bi Mamić jednosmjernim iznošenjem tako osjetljivih informacijama, bez dogovora s USKOK-om, samo dodatno sebe ugrozio. Zato je, kako prepričavaju Nacionalovi izvori, i odgovorio Mamića od sazivanja spomenute press konferencije u lipnju.

“Nakon što je Mamić u lipnju najavio održavanje konferencije na kojoj će iznijeti određene informacije, Miljević je otišao kod njega i oni su imali jedan žustri razgovor, s elementima žuči, nakon kojeg je Mamić ipak odustao od sazivanja press konferencije. Naime, Miljević mu je savjetovao da to ne učini tako, na press konferenciji, jer u tom slučaju ne bi imao ništa od toga, s obzirom na to da nisu dogovorili model prema kojem bi te informacije mogao iznijeti sukladno zakonskim propisima. Osim toga, Miljević smatra da podatke o korumpiranim sucima ima još stotine ljudi, kao i institucije moćnije od Zdravka Mamića, te da kao njegov branitelj nije mogao pustiti da ga ‘zgaze’ i na tom pitanju”, tvrdi Nacionalov izvor blizak Mamiću i Miljeviću.

On smatra da Miljević računa na institut zaštite, s obzirom na to da prema zakonu onaj koji prijavi kazneno djelo, ako nije riječ o lažnom prijavljivanju, ne može trpjeti posljedice toga što je prijavio. A u srži svega toga, po svemu sudeći, mogla bi biti sumnja da bi davanjem javnog iskaza o korumpiranosti sudaca Mamić sam sebe inkriminirao, što mu nikako nije u interesu. Zato je za njega osobno jako važno pod kojim bi uvjetima eventualno iznio ta svoja saznanja, posebno u situaciji kad njegova obrana smatra da on i ovako i onako nije imao fer suđenje u Hrvatskoj i da bi cijeli predmet trebao pasti u vodu, što zbog instituta neovlaštenog tužitelja, što zbog nedostatka oštećenika. Naime, prema tvrdnjama Veljka Miljevića, ni u jednom predmetu protiv Mamića ne navodi se da bi njegovim radnjama bio oštećen državni proračun, a Dinamo je zauzeo stav da Mamić nije oštetio klub. Naime, Miljević je uputio niz podnesaka i pravnih ekspertiza s tezom da su sve radnje u postupku protiv Zdravka Mamića nezakonite jer ih je proveo neovlašteni tužitelj. Miljević je to pojasnio još lani u intervjuu Večernjem listu:

“U Ustavu piše, a to je sveto pismo za kazneno pravosuđe: svakoga se za kazneno djelo može goniti samo u sudskom postupku na temelju optužbe ‘ovlaštenog tužitelja’. Isto piše i u Zakonu o kaznenom postupku. Sven Mišković nije ovlašteni uskočki tužitelj i neće biti do 21. ožujka 2021. kada će imati potrebnih osam godina staža na funkciji zamjenika općinskog državnog odvjetnika.”

Međutim, po istom pitanju, samo u predmetu koji se vodi protiv Milana Bandića, Vrhovni sud donio je odluku da Sven Mišković može potpisivati optužnice USKOK-a.

No uslijed dramatičnih optužbi Zdravka Mamića, u kojima je prozvao i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu za korupciju, Miljević se i sam našao pod prijetnjom da ga Sessa prijavi odvjetničkoj komori. Nacional je još u srpnju dobio informaciju o identitetu svih šestorice sudaca za koje su Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Veljko Miljević naveli da imaju neposredna saznanja da su korumpirani.

Njihove identitete Nacionalu je otkrio jedan poznati hrvatski sudac, koji tvrdi da se u sudačkom miljeu već dulje zna tko su ti korumpirani suci čije je identitete Mamić htio otkriti javnosti. Taj hrvatski sudac u dahu je izgovorio njihova imena te ovako opisao kontekst u kojemu se oni već dulje spominju:

“Te bombastične najave o korumpiranim sucima iz zadnje medijske operacije Mamića i Miljevića u koju se izgleda upecao predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, zapravo u sudačkom miljeu nisu nikakva novost. Zdravko Mamić se već dulje neslužbeno žali kako su ga ti suci prevarili. Točno se znaju njihova imena, a o tomu se na kavama među sucima već tjednima vode zanimljive diskusije. Jer upravo Mamić potiče takve priče. Drugim riječima, po onome kako se vode ti razgovori, ispada da je Mamić te suce osobno korumpirao kako bi mu pomogli u njegovoj teškoj pravnoj situaciji. Neki od njih su izravno povezani s predmetima koji se protiv njega vode. Međutim, ostaje nejasno kako bi razotkrivanjem njihova identiteta Mamić mogao popraviti svoju pravnu situaciju.”

‘Nitko iz USKOK-a Mamića još nije kontaktirao, ali on je ta svoja saznanja, naravno, spreman reći pod određenim uvjetima jer nije lud da tim iskazom sam sebe inkriminira’, kaže Nacionalov izvor

Kako u tom razgovoru nisu prezentirani nikakvi konkretni dokazi o istinitosti tih tvrdnji, Nacional nije objavio imena tih sudaca, već samo njihove korelacije s Mamićem. Trojica je sudaca s tog neslužbenog popisa koji je u opticaju u sudačkim krugovima iz Osijeka i povezani su s Mamićevim slučajem. Jedan sudac povezan je s prvim suđenjem protiv Mamića, zbog čega je ovaj odlučio pobjeći u BiH, a druga dvojica s drugom optužnicom. Ostala trojica su iz Zagreba – jedan sa zagrebačkog Županijskog suda, drugi je zaposlen na Vrhovnom sudu, kao i treći, odnosno šesti s tog popisa, čiji je identitet Mamić javno spomenuo – Đuro Sessa. Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa našao se, međutim, na udaru Mamićevih optužbi za korupciju jer je spriječio Mamićev plan da “uđe među pojedine suce Vrhovnog suda”. Tu informaciju Nacionalu je potvrdio izvor blizak vrhu hrvatskog sigurnosnog sustava i hrvatske vlade, koji je dobro upućen u rad pravosuđa.

Ako je to točno, takve bi tvrdnje sugerirale da je Zdravko Mamić odlučio javno optužiti Đuru Sessu jer mu je osujetio plan da na Vrhovnom sudu nekoga podmiti, odnosno da napravi baš ono za što je optužio Sessu. Kako bilo, Mamić je u lipnju, uoči ročišta na kojem se odlučivalo o njegovu izručenju Hrvatskoj, kazao:

“Ono što mogu reći jest da je korumpiran Đuro Sessa, sudac koji je predsjednik Vrhovnog suda. Poručujem mu da je korumpiran. On je jedan nepošten, pokvareni sudac, a kad se za to stvore uvjeti, ja ću to bez problema dokazati. Spreman sam da se zajedno podvrgnemo detektoru laži. Toliko je bezobrazan i drzak da jednog uglednog odvjetnika poput Miljevića prijavljuje odvjetničkoj komori.”

Mamić je tu optužbu izrekao nakon što je Veljko Miljević rekao da Mamić želi imenovati šestoricu visokorangiranih hrvatskih sudaca koji su korumpirani. Nakon što je predsjednik Vrhovnog suda najavio da će zbog te izjave Miljevića prijaviti odvjetničkoj komori, Mamić je kao jednog od te šestorice imenovao baš Sessu. Nakon što ga je Mamić javno optužio za korupciju, Sessa je izjavio da je apsurdno komentirati izjave bjegunca te je dodao:

“Osim što sam šokiran, nije mi jasno koji su motivi da je takvo što izjavio. Na te optužbe gledam kao pokušaj da se postigne neki uspjeh u postupku u Bosni i Hercegovini. Zgrožen sam. Pokušavam se racionalno domisliti čemu to koristi i zašto gospodin Mamić tako brutalno napada mene i moju osobu. U krajnju ruku i moju obitelj. Nas dvojica sreli smo se možda dvaput, u prolazu. Nemam nikakvih kontakata s njim, nemam ni potrebe ni želje biti u nogometnom svijetu.”

No ni nakon ovih Sessinih riječi Mamić nije stao te je kazao da je s predsjednikom Vrhovnog suda u vrlo dobrim odnosima:

“Poznajemo se vrlo dobro. Ja bih rekao da smo toliko intimni da jedino što nije bilo seksa između nas dvojice. Sessa je samo jedan od kapitalaca i namjerno sam krenuo od kapitalaca, ali ima tu njih još puno, oni znaju koji su, ja dobro znam koji su, mi međusobno znamo što je bilo, što sve znamo jedni o drugima. Imam neoborive dokaze, ja sigurno ne pucam prazan ćorak.”

I dok Mamić tvrdi da je Sessa među korumpiranim sucima, jedan visokorangirani Nacionalov izvor tvrdi suprotno – da se šef Vrhovnog suda na Mamićevu udaru našao upravo zato što je osujetio Mamićev koruptivni plan na sudu kojim predsjeda – ali i da Sessa iza sebe ima neke afere zbog kojih ga je Mamić moguće i smišljeno napao. O tim aferama Nacional je proteklih mjeseci također pisao. No cijeli taj slučaj postat će bespredmetan ako Mamić za svoje tvrdnje ne iznese konkretne dokaze, bilo javno, bilo u kontroliranim uvjetima USKOK-a.

Komentiraj