HINA

Zdravko Mamić i ostali na sudu zbog odluke o istražnom zatvoru

Zdravko Mamić i njegovi suosumnjičenici dovedeni su nešto prije 16 sati na zagrebački Županijski sud gdje sutkinja istrage treba odlučiti o Uskokovu zahtjevu da ih se zadrži u jednomjesečnom istražnom zatvoru.

Ročište na kojemu će sutkinja istrage Erna Dražančić odlučiti o zahtjevu Uskoka zakazano je za 16 sati, a s obzirom na ustaljenu sudsku praksu odluka bi mogla biti poznata oko 18 sati.

Uz Mamića i ostale, koji su na ročište dovedeni iz policijskog pritvora na Oranicama, na sud su došli i njihovi odvjetnici. Jedan od njih, Mate Matić, kazao je da će pred sutkinjom istrage obrana i osumnjičenici obrazložiti svoje stavove. Dodao je da su sve varijante moguće te da ništa neće prejudicirati dok ne vide odluku sutkinje istrage.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić koji su u četvrtak ujutro posljednji ispitani u Uskoku.

Prema pisanju medija imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki. Njihove su tvrtke navodno surađivale s ukrajinskom vladom dok je na njenom čelu bila Julija Timošenko, ali i vladom Republike Srpske Milorada Dodika.

  • U srijedu navečer policija je pred Uskokove istražitelje dovela izvršnog predsjednika Dinama Mamić, izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića i Maria Mamića. Svi su negirali nedjela koja im se stavljaju na teret, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje su prenoćili.

Uskok je u četvtrtak ujutro, nakon ispitivanja posljednje dvojice osumnjičenika, odlučio da će za svu uhićenu petoricu od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Na svojim internetskim stranicama Uskok je objavio da je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog “zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja”.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga. Cilj im je, smatra tužiteljstvo, bio “pribavljanje nepripadne imovinske koristi”, a sve na štetu Dinama.

Komentiraj